Spring naar inhoud

Camping de Wachtsluis, leunen tegen het Zwin op

8 juni 2020

Een brede, uitnodigende oprit, grazende koeien in een bloemenweide, een moderne boerenschuur. Al bij binnenkomst op camping De Wachtsluis voel je je schouders een stukje zakken. Zoek je een rustige camping dicht bij zee, waar de natuur je leidraad is en een verse smoothie je ontbijt, dan zou dit zomaar je volgende vakantiebestemming kunnen zijn.

Tekst: Anouk van Bruggen | Fotografie: Tim Bilman

We treffen campingeigenaresse Hanneke voor het theehuis, midden op de camping. Ze rondt het geanimeerde ochtendpraatje met haar campinggast af met een lach en schudt ons vriendelijk de hand. “Kom lekker binnen, wil je koffie of thee?” We maken een keuze uit het ruime assortiment verse thee en bewonderen intussen de gezellige aankleding van theehuis Juffertje in ’t groen. “Dit is een beetje mijn plekje”, vertelt Hanneke, terwijl ze een theepot voor ons op tafel zet. “In 2012 verbouwden we deze schuur, waar vroeger koeien hebben gestaan, in 2013 begonnen we met het theehuis. Eerst nog in de middag, maar dat bleek niet praktisch in combinatie met de camping. Nu zijn we in de ochtend open voor warme broodjes en een kop koffie, thee of een smoothie, in het hoogseizoen openen we ook ’s avonds. Om gezellig een praatje te kunnen maken of even tot rust te komen.”

Camping en akkerbouwbedrijf
Zoals veel campings aan de kust ontstond ook de Wachtsluis in de jaren ’60 als boerderijcamping, beheerd door Lucs oma. Toen de moeder van Luc de camping overnam, groeide deze door van 15 naar uiteindelijk 45 plaatsen. Sinds 2012 is de camping in handen van Hanneke en Luc Vermue en zwager Marc en is het aantal kampeerplaatsen verdubbeld. Ook voegden ze het theehuis toe, ontwikkelden ze twee nieuwe velden en bouwden ze een andere schuur om tot een modern toiletgebouw. Naast de camping runnen de drie hun eigen akkerbouwbedrijf. “Daar houdt Marc zich vooral mee bezig”, zegt Hanneke. “Ik richt me met name op de camping en Luc doet beiden.” Zoon Bart van 12 helpt inmiddels met de broodjes en maait af en toe het gras, dochter Loes van 10 verkoopt zelf ontworpen ansichtkaarten aan de kassa. “Dat loopt als een tierelier”, lacht Hanneke. “De kinderen zijn beiden opgegroeid met de camping, ze weten niet beter. Allebei hebben ze wel een campingvriendje en -vriendinnetje die ze ieder jaar terugzien.”

De autovrije camping is ruim opgezet met 90 kampeerplaatsen, verspreid over verschillende velden. Van 1 april tot 31 oktober kun je er toeristisch kamperen, verhuuraccommodaties zijn er niet. Hanneke en Luc houden van de dynamiek die ontstaat door het toeristisch kamperen en genieten van de rust die er in het winterseizoen heerst over het terrein. “In die maanden is het hier helemaal kaal en leeg, maar dat is juist heel fijn”, legt Hanneke uit. “De natuur kan dan even helemaal op adem komen. Je leeft hier echt met de seizoenen.” De natuur speelt voor Hanneke en Luc een grote rol, ook op de camping. “We zijn bezig met een stukje natuurontwikkeling”, vertelt Hanneke. “Een paar jaar geleden hebben we een drinkpoel hersteld en een extra poel aangelegd, onder andere voor de vele boomkikkertjes die hier leven. Ook willen we meer gaan doen met groenlinten, op die manier nog meer het gevoel geven van kamperen in het groen.”

In de watten
Ondertussen stapt er een campinggast binnen voor een dubbele espresso en een stuk taart. Met boek en glimlach nestelt ze zich ontspannen in een van de rotan stoelen voor de deur. Ook wij krijgen een heerlijke punt perentaart, gebakken door Hanneke zelf. Ze geniet er duidelijk van om haar gasten in de watten te leggen. “Als mensen hier uitgerust en opgeladen weer vertrekken, dan vind ik dat het mooiste compliment”, lacht ze. “Het is ook geweldig om te zien hoeveel vriendelijkheid er is tussen de mensen. We hebben een ontzettend fijn publiek, en ook onze jonge gasten brengen een hele leuke sfeer. Je ziet hier dat mensen op zichzelf kunnen zijn als ze dat willen, maar dat er ook altijd ruimte is voor een praatje. Als ik ’s avonds langs het toiletgebouw loop, hoor ik vaak mensen lachen rond de afwasplaats. Dat is echt een plaats waar mensen hun verhalen met elkaar delen. Daar kan ik ontzettend van genieten.”

Tijd om de camping te verkennen. Hanneke leidt ons langs de verschillende kampeervelden, wijst ons de weide waar campingschaap Foeksia de Miniheks te vinden is. “Misschien wel het meest gefotografeerde schaap van Zeeuws-Vlaanderen”, lacht Hanneke. Op meerdere plaatsen zijn er speelplekjes voor kinderen; een trampoline, een zandbak, een kabelbaan. “Kinderen vinden het heerlijk hier, met al dat groen”, beaamt ze. “Ze vermaken zich hele dagen met de skelters die er staan, bij slecht weer duiken ze de landbouwschuur in. Ik wil niet naar huis, roepen ze aan het eind van hun vakantie. Geweldig om te horen natuurlijk.” Opvallend is het hoge sanitairgebouw; een ruim, modern en luxe gebouw met vloerverwarming en een centrale afwasplaats. Het vrolijke kindersanitair valt geheid in de smaak bij de kleintjes, er is een mindervalideruimte en je kunt zelfs je eigen badkamer huren. Een luxe die veel campinggasten zich graag permitteren, want alle badkamers blijken op dat moment verhuurd.

Haaientanden zoeken Ook in de omgeving valt genoeg te beleven. Camping de Wachtsluis ligt aan de rand van natuurgebied Het Zwin, een unieke plek om te voet of met de fiets te verkennen. In de zomer organiseert de camping er één of twee natuurwandelingen met kinderen, waarbij ze met emmertjes en schepjes op pad gaan om waterdiertjes te vinden en te bekijken. Het Zwin is een tussenstop voor vele trekvogels, maar ook spot je er vossen. Wie een stukje cultuur mee wil pakken, raadt Hanneke het Belgische stadje Brugge aan, dat op slechts 25 kilometer van de camping ligt. “We organiseren ook iedere zomer een avondwandeling rondom het dorpje Retranchement, hier vlakbij”, vertelt Hanneke. “En het strand is natuurlijk ook nog geen kilometer hier vandaan. Cadzand staat bekend om zijn mooie, schone stranden én om de haaientanden die je er kunt vinden. Erg leuk om te doen met kinderen.” Op de tafel van campinggast Willemien staan twee potjes vol strandschatten. Kleinzoon Jonas, 4 jaar oud, vist met zijn kleine vingers een flinke haaientand uit een van de potjes, laat hem vol trots aan ons zien. Willemien komt al jaren met haar familie op de Wachtsluis, voorheen altijd met een De Waard tent, maar voor haar 60e verjaardag kreeg ze als verrassing een caravan én een seizoenplaats van haar familie cadeau. Regelmatig rijdt ze vanuit Culemborg heen en weer naar haar favoriete plekje. “Er zit een ritme in deze camping waar ik van hou”, vertelt ze. “Zonder dat het streng is, zijn er afspraken waar iedereen zich aan houdt. En Luc en Hanneke zijn ontzettend fijne mensen. Ik zie dit als een plek van ontmoeting, ruimte en vrijheid. Vanochtend liepen we al om 7 uur over het strand, bij terugkomst halen we dan een cappuccino en een croissantje in het theehuis. Echt genieten is dat.” Al met al is deze camping echt een weerspiegeling van de eigenaren. “Als je een camping runt, kijk je toch naar wat er bij je past”, bevestigt Hanneke. “De dynamiek van toeristisch kamperen, de verschillende ontmoetingen die je hier hebt, daar halen wij ontzettend veel plezier uit.” En zij niet alleen, menen wij. Met hun grote hart voor de natuur én voor hun gasten kun je je op camping de Wachtsluis niet anders dan welkom voelen.

Informatie:
Camping de Wachtsluis
Wachtsluis 1  4525 ND Retranchement
0117 391 225
info@wachtsluis.nl
www.wachtsluis.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen 4-2019

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: