Spring naar inhoud

Camping des-Alouettes: diverse vogels en zelfs een leeuwerik op camping Des Alouettes

5 juni 2020

Gewekt worden door het melodieuze gezang van de leeuwerik. Dát is vakantie. Bij Camping Des Alouettes (wat dus leeuwerik betekent) kan dat écht. In het naastgelegen veld leeft de leeuwerik en de uitbundige klinkende zang van de vogel is op de camping regelmatig te horen. Al komt het soms ook uit het mobieltje van campingeigenaar Arjan, zo blijkt als wij een rondleiding over de camping krijgen.

Tekst: Marije Smit  | Fotografie: Anahí Clemens

We komen aangereden via de groene natuur van het nationale park, vol hoge bomen en varens. Het is ons direct duidelijk dat je vanaf deze camping prachtig de natuur in kunt, per fiets of te voet. We stoppen bij de entree waar een grote trampoline staat. In gedachte zien wij hoe kinderen dan direct uit de auto gaan en na een lange autorit op de trampo springen. Voor hen is het bij aankomst op een kampeerterrein direct vakantie. Wij lopen nu naar het houten gebouwtje waar we veel folders over de omgeving zien liggen en inchecken. Verderop is de bar annex recreatieruimte met voor de deur een terras, waar – zo horen wij later – gasten graag genieten van een heerlijk dagmenu.

Parasol
Arjan Muijen heet ons van harte welkom op zijn camping en legt uit dat zijn vrouw Jolanda nog even in de keuken bezig is. Na een glas verkoelend water op het terras, lopen wij een rondje over de camping. “Het zwembad is geopend als de parasols staan uitgeklapt”, zo vertelt Arjan met een lach. Het zwembad opent wel om vast tijden, maar Arjan vertelt kinderen graag dat ze door het hekje kunnen als de parasols open staan. Dat is vanaf ver te zien en voor iedereen duidelijk. Het verwarmde zwembad is overigens niet mega-groot, maar prima voor veel vakantiegasten. Met een aflopende diepte van 10 centimeter, naar 35– 120 en 155 centimeter.“Ouders van jonge kinderen gaan graag op de traptreden in het water zitten terwijl de kinderen spelen.”

Familiecamping
Op de website van Des Alouettes valt al te lezen: “Onze kleine familiecamping ligt in een rustige, landelijke omgeving net buiten het dorp Cognac-la-Forêt aan de bosrand en kijkt uit over de omliggende weilanden. Het campingterrein is licht glooiend en we hebben 58 afgebakende plaatsen in de zon of schaduw (150 – 200 m2) op 4 hectare.” Die ruime plekken in het groen dat valt ons ook direct op! Bovendien, wat een kleurschakering in tinten groen en kleurrijke bloemen. Arjan: “Wij proberen het hele seizoen door bloeiende planten en struiken te hebben. Het ziet er niet alleen mooi uit, insecten en vogels houden ook van die diversiteit.” Het is dus niet alleen die leeuwerik – waar de camping de naam aan dankt – die hier rondvliegt, er zijn nog zoveel meer andere vogels. Al is uitbundig klinkende zang van de veldleeuwerik – inclusief de bijzondere zangvluchten – een lust voor het oor en oog. Campinggasten worden hier echt gewekt door de melodieuze leeuwerik-zang. Of door een loei van de Limousin-koeien die aan de overkant van het smalle weggetje staan.

Rust en gezelligheid
We wandelen langs het sanitair gebouw wat in 2015 is gebouwd. Schoon en ruim. Arjan lachend: “De afwasplaatsen zijn buiten. Tegenover elkaar. Campinggasten wisselen graag tips met elkaar uit en dat kan prima tijdens het afwasje.” Er blijken in het hoogseizoen redelijk wat Nederlandse families te komen, maar ook Belgen, Fransen, Duitsers en Engelsen brengen bij grote regelmaat een bezoek aan Des Alouettes. “Geen massatoerisme, geen stress en voor alle leeftijden veel te doen en te zien”, zo benadrukt Arjan. Er volgt een stroom aan fijne tips om in de omgeving te doen

Tunneltenten
De camping is tien jaar geleden uitgebreid en de plekken zijn destijds vergroot naar minimaal 150 m2. Over het terrein heen staan kant-en-klare De Waard tunneltenten die in eigen beheer van Des Alouettes worden gemaakt. Fijne hoge tenten met slaapplaatsen en een keukenblok. Ideaal! De camping telt tien glamping accommodaties, waarvan ook enkele mobil homes. Bolderkar met brood Het is duidelijk dat Jolanda en Arjan met plezier en vol overgave de camping runnen. “Gasten kunnen brood bij de bar bestellen en de volgende ochtend kom ik dat met de bolderkar bij iedereen langsbrengen. Het is vakantie dus ik breng de broodjes bij de caravan”, verklaart Arjan. In 2006 is het echtpaar naar Frankrijk verhuisd, na de overname van de camping. “Wij wilden graag een camping beheren en hebben letterlijk van oost naar west en van noord naar zuid gezocht. Toen wij hier op het Franse platteland – dichtbij de stad Limoges – deze camping zagen waren we verkocht. Alles is hier binnen handbereik en we zitten middenin de natuur. Er is weinig tot niets origineels meer van de camping zoals bij overname, want de plekken zijn vergroot, er is een speelveld etcetc. Ons uitgangspunt is: wat willen wij zelf als wij gaan kamperen. Het antwoord: relaxt vakantie vieren. En daar zorgen wij voor.”

Sterrenhemel
In het voor- en naseizoen is camping Des Alouettes overigens goed bezocht en tevens een prima tussenstop tussen Nederland en Spanje of Portugal. De camping (met WiFi) is vanaf 1 april geopend, tot 30 september en er zijn veel pluspunten, zoals de diversiteit aan vogels, de weelderige natuur, de oneindige sterrenhemel (het is hier nog echt donker in de nacht), de centrale ligging ten opzichte van natuur en bezienswaardigheden. En vergeet als pluspunt de zalige maaltijden niet!

Jolanda verzorgt in de zomer-maanden bij de bar op maandag en vrijdag een dagmenu. “Gasten kunnen gezellig aanschuiven met andere kampeerders. Op woensdag is er een gegrilde kip af te halen en op zaterdag kan er friet met snacks besteld worden.” Kortom, vakantie!

Gasten aan het woord
Thea en Cees Weeda uit Apeldoorn staan met hun kleine Eriba-Touring op de camping. Cees is zojuist weer van zijn racefiets gestapt na een lekker rondje trappen, zoals hij het zelf noemt. Het stel trekt al drie weken door Frankrijk en is nu bij Des Alouettes neergestreken. Thea: “Het is hier aangenaam rustig en we zijn enorm blij met dit plekje. Het sanitair is schoon, het zwembad is lekker, we zitten dichtbij het dorp met een supermarktje. En bovendien, je kunt lekker op de camping eten. Gisteren aten we bijvoorbeeld gegrilde kip. Dat kan gezamenlijk bij de bar/recreatieruimte of je neemt het eten mee naar je caravan. Jolanda kan geweldig koken.”

Op de vraag wat zij in de omgeving al hebben gezien, vertelt Cees: “We zitten hier in het natuurpark Périgord – Limousin en dus middenin de natuur. Op de camping zijn trouwens heel veel verschillende vogels. We zijn naar de kathedraal in Limoges geweest en naar lokale (rommel)markten. Bijvoorbeeld op woensdagochtend in Piegut-Pluviers waar een heerlijke sfeer uit de Dordogne hangt. Ook Saint-Auvent met de Notre-Dame de la Paix, eigenlijk klein Lourdes, is een bezoek waard. We genieten volop op de camping en maken zo nu en dan een uitstapje, vaak aan de hand van goede tips van Arjan en Jolanda. Ontzettend aardige campingeigenaren en ik kan geen minpuntje over de camping bedenken. Alles is hier top.”

Tips: Er op uit in de omgeving van de camping

Zwemplas
Op 800 meter van de camping ligt een zwemplas met zandstrand. De waterkwaliteit wordt regelmatig gecontroleerd en in juli en augustus is er een toezicht door een badmeester. Er is een kiosk waar ijs en een drankje te koop zijn.

Pittoreske dorpen en historische steden
In de directe omgeving zijn Rochechouart (16 km), Saint-Junien (15 km) en Limoges (28 km). Rochechouart is een bezoek waard door de meteoriet-inslag en kasteel met museum voor moderne kunst. Saint-Junien staat bekend om de luxe lederen handschoenen-industrie. Overigens is in Cognac-la-Foret het Musée dus Chanvre & de la Ganterie ook meer te zien over de leerindustrie. De grotere stad Limoges is bekend om het email en porselein en heeft een mooi middeleeuws centrum. Bezoek zeker ook de kathedraal, de smalle trapstraatjes, slagerskwartier en de vakwerkhuizen.

In Montrol Senard (op 31 km) ga je 100 jaar terug in de tijd. Wandel door dit oude dorpje en waan je in het leven van vroeger. De school, een woonhuis, schoenmaker en smidse zijn vrij toegankelijk voor publiek. Oradour sur Glane Op 17 kilometer vanaf de camping ligt het ruïnedorp Oradour sur Glane. In de tweede wereldoorlog is het dorp verwoest en nu is het als monument te bezoeken. Naast het dorp is een museum om meer over deze geschiedenis te leren. Dierenpark Reynou Dit is niet zomaar een dierentuin, maar een groen park wat ooit als hobby met dieren is begonnen. Inmiddels is het toeristischer, maar het Dierenpark Reynou (op 32 km) is zeker een bezoek waard. Er leven zo’n 110 verschillende diersoorten samen op grote landschapstuin.

Meer informatie:
Camping Des Alouettes,
87310 Cognac-la-Forêt,
www.camping-des-alouettes.com

Dit artikel verscheen in Caravannen 3-2019

kijk ook op: https://www.minicampingcard.eu/camping/camping-des-alouettes/

Reacties zijn gesloten.