Spring naar inhoud

Camping Maka in Auby sur Semois (Belgisch Luxemburg)

17 juni 2019

In éen woord: paradijselijk!

Het dal onthulde een paradijselijke verrassing. Brede rivier omzoomt met bossen en heuvels. Kinderen spelend in het snelstromende water van de rivier.En daarlangs de boorden van de camping. Ruig de natuur zoveel mogelijk in haar waarde latend

Tekst Bert Heijnen | Fotografie Anahi Clemens

Een citaat uit een gedicht op hout staat geschilderd op een houten bord bij de entree van Camping MAKA in Auby sur Semois. Het dorp van circa 300 inwoners ligt in de Belgische provincie Luxemburg en is een deelgemeente van Bertrix. Camping MAKA is wel een heel bijzondere camping, vanwege haar ligging voorbij het heuvelland, beneden in het dal, langs de boorden van de rivier Le Semois. Het is een van de mooiste stukjes ongerepte natuur van België, ingesloten tussen bossen en het Europese natuurgebied NATURA2000, enkel toegankelijk via hun eigen bruggetje.

De natuur onaangetast
MAKA is een oase van rust en gezonde frisse lucht. Waar volwassenen de vliegvissport beoefenen, vissen op forel, vlagzalm, baars, kopvoorn en tal van andere zoetwatervissen. Waar kinderen leren buiten spelen en genieten in het ondiepe water. Daar ligt MAKA in zijn natuurlijke eenvoud. Onaangetast, omdat de natuur het heeft gewonnen van de luxe en de welvaart en enkel het uiterst moderne sanitair gebouw laat zien dat er ook een andere wereld bestaat.

Boeiende verhalen van MAKA
We gaan enkele uren genieten van de verhalen van eigenaar Prosper, zijn vrouw Juliette en kinderen. Van de ongerepte natuur en van de gelukzalige uitstraling op de gezichten van de gasten. In elk element komt de natuur weer terug. Het is de charme van het leven in de rijkdom van het gewone. Het is de indringende geur van de talrijke kruidenplanten. Het inspireert tot schrijven en tal van andere creatieve uitingen.

Dit is wat ze zochten.
In 2005 kwam de familie Voncken vanuit het Limburgse Eijsden naar hier. Dit is wat ze zochten, dit is wat ze vonden. Een natuurcamping met 98 percelen voor caravans en tenten, waaronder een vijftigtal vaste jaarplaatsen. Een vrij tentenveld zonder afgebakende plaatsen, waar iedereen zijn plekje kiest. Een camping waar je ook kampvuur mag maken of je eigen gevangen forel kunt bakken.

Nederlandse top in bike-trial
Geholpen door de natuurlijke omgeving raakte zoon Loeke in de ban van de bike-trial. Een behendigheid- en concentratiesport waarbij de deelnemers met speciale fietsen de meest uitdagende horden en hindernissen nemen. Op de camping is een trialparcours aangelegd waar Loeke als lid van het Nederlands team niet alleen zijn eigen trainingen verzorgt, maar eveneens vrienden en jonge bezoekers van de camping wegwijs maakt in deze behendigheidssport. Er zijn fietsen in diverse maten waar men gebruik van kan maken. Loeke, Dyan, Guus en Flip geven ons een korte demonstratie van hun wel heel bijzondere sprongen.

De camping
Wanneer we een kijkje nemen op de camping zien we dat de hoger gelegen terrassen, zijn toebedeeld aan de jaarplaatsen. De onderste rijen en de terrassen zijn voor de toerkampeerders en voor de blokhutten en de bungalowtenten. “Sommige campings noemen het comfortplaatsen, maar bij ons heeft men op de genummerde plaatsen langs de rivier altijd een elektriciteit aansluiting, een drinkwaterpunt en een afvalwaterpunt waar men de caravan op aan kan sluiten”, aldus Prosper. Langs de rivier en de beek is een brede groenstrook voorzien. Hier staan picknickbanken, waar men in de zon van het ontbijt kan genieten of ‘s avonds kan barbecueën. In 2008 werd het luxe sanitair gebouw in gebruik genomen. Het is gebouwd van degelijke, luxe materialen, slijtvast, goed geïsoleerd, ruim opgezet en natuurlijk verwarmd! De douches zijn vrij te gebruiken. Het gebouw is verdeeld in twee delen afgescheiden door de technische ruimte. Aan de voorkant is de ingang voor de dames, heren, mindervaliden en de babyruimte. Aan de achterzijde is de ingang voor de wasmachine en wasdroger. Verder zijn er vaatwasplekken en handwas plekken. Bij de trap aan de voorzijde is de wasplaats voor de mountainbikes en aan de zijkant de chemisch toilet stortbak. Aan de voorzijde is er vanaf 2019 tevens een stortplaats speciaal voor grijswater (afvalwater) van campers voorzien.

Het winkeltje
Het winkeltje bij de receptie voorziet in de dagelijkse dingen. Tijdens het seizoen wordt een brood-service aangeboden, met keuze uit vers brood, croissants, chocoladebroodjes, stokbrood, pistolets, bruine pistolets en glutenvrij brood. Verder in de winkel tal van kampeer-, vis- en outdoormaterialen.

Bar-restaurant
Het bar/restaurant is een gezellige ontmoetingsplaats, uitsluitend voor campinggasten De menukaart bevat o.a. rijstgerechten, frites, snacks, zelfgemaakte pizza’s en zelfs heerlijke ijscoupes! Ook is er een terras en zijn er tal van picknickbanken.

Wij leren kinderen buiten te spelen
“Wij leren kinderen weer buiten te spelen”, zegt Prosper. “We doen o.a. spellen zoals bijl- en speer maken, vissen onder begeleiding, beverdam spotten, dam bouwen, dromenvangers maken, koken op vuur, pijl en boog schieten, bike-trial clinics, blaaspijp schieten, shelter bouwen, vuur maken, met als summum De Camping MAKA Outdoor Experience. Ons uitgangspunt bij het inrichten van de camping was, om de camping zo te maken zoals de campings waar we zelf graag komen. Met veel gezelligheid, sfeer, schone lucht, natuurlijke schoonheid. Terugkerende gasten noemen het wel een klein Canada of klein Zweden waarbij ze ook verwijzen naar ons onze toewijding, de uitgestrektheid en de unieke ligging.”

De kinderspeeltoestellen
Ook de kinderspeeltoestellen zijn helemaal in de natuurlijke stijl gemaakt van duurzame materialen. Met de aanwezigheid van een heuse bosbrommer, een duikelaar, een zandbak met jaarlijks vers zand, een schommel en voor de stoerdere kinderen loopt een touwbrug over de beek, een tokkelbaan tot in de rivier en zijn apenbruggen gemaakt. Elk jaar is er wel weer iets nieuws op Camping MAKA.

Een nieuw ingeslagen weg
“Vanaf het afgelopen seizoen zijn we een nieuwe weg in geslagen en hebben we al onze ervaring samengevoegd in een boekje. Met dit boekje stellen we onze kampeerders voor om samen met hun (klein)kinderen leuke avonturen te beleven met uitsluitend eenvoudige spulletjes, zonder elektriciteit en zonder onze hulp. Onze ervaringen die wij aanreiken helpen daarbij. Dit heet het Camping MAKA Avonturen Boekje!”


Gast aan het Woord

Paul van Oirschot met zijn twee kinderen ontwikkelde bijzondere spellen voor MAKA

In samenwerking met Prosper, de campingeigenaar, ontwikkelde Paul diverse bijzondere spellen, veelal uitgevoerd in hout, voor de uitleenkast. Een kast vol creativiteit. “Ik vind het leuk dat Prosper me die ruimte geeft om dat soort dingen te ontwikkelen. Als ik toch hier ben met mijn zonen dan heb ik daar mooi tijd voor. Want deze camping bevalt ons uitermate goed. De zonen omdat ze ook verzot zijn op het bike-trial en ik prijs vooral de gemoedelijkheid.  De vrijheid en de rust. Het is hier niet zo massaal en de eigenaarsfamilie is zeer betrokken bij de gasten. Ze zijn zelf ook heel avontuurlijk waardoor ze precies weten wat gasten wensen. En kijk om je heen, over de omgeving hoeven we geen woord te vertellen. Deze natuur vertelt zelf haar eigen verhaal. Een verhaal dat op amper anderhalf uur rijden van Nederland ligt. Fantastisch toch!”, besluit Paul van Oirschot.


Meer informatie
Camping MAKA
Route du Maka 100
B-6880 Auby sur Semois (B)
Tel: +32 61 41 11 48
info@campingmaka.be
www.campingmaka.be

kijk ook op: https://www.minicampingcard.eu/camping/camping-maka/

Dit artikel verscheen in Caravannen 2-2019

—————————————–Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: