Spring naar inhoud

In balans bij Alpencamp

1 mei 2019

Met uitzicht op de Karinthische Alpen rijden we door een ‘gemütlich’ dorp met restaurants met terrassen en winkels. De bordjes naar camping Alpencamp zijn duidelijk en opeens zijn we op plaats van bestemming. Campingeigenaar Josef Kolbitsch – iedereen noemt hem Sepp – is nog even druk bij fietsverhuur, dus maken we zelf alvast een rondje over de fijne camping. De zon schijnt, de vogels fluiten en er valt genoeg te ontdekken bij Alpencamp.

Tekst: Marije Smit | Fotografie: Anahí Clemens

Wij voelen ons bij de receptie zeer welkom. Wat hangt hier een fijne sfeer! Een rustig muziekje speelt en terwijl wij de winterse video over Alpencamp bekijken, bereikt ons een prettige aromatische geur. Het maakt ons vrolijk. Net als de rest van de camping, ontdekken we later. Op de camping staan veel (appel)bomen, dus aan schaduw geen gebrek. Er zijn 75 plaatsen, in laantjes. De straatjes lopen dood dus voor kinderen ideaal om lekker op het terrein te spelen. Er vallen ons zoveel dingen op bij Alpencamp: van beeldjes (vaak van elfjes) uit natuurlijke materialen tot Tesla oplaadpunten en van een speeltuintje tot een eigen Erlebniswellness.


Lohas
Sepp neemt ruim de tijd voor ons en schenkt een groot glas verse en zelfgemaakte appelsap voor ons in. “Relax en settle down aan de picknicktafel, onze stamtafel”, zegt hij. Op die tafel staat een oude bergschoen, gevuld met bloemen. Op het terrein treffen we wel meer van zulke ‘grapjes’. Daarna vertelt hij over het ontstaan van Alpencamp, in 1963. “In 1998 heb ik onze ‘lohas’ filosofie opgeschreven en zijn we in de loop van de jaren van een 2-sterren naar een 4-sterren gegroeid. We krijgen hoge gastwaarderingen, van gasten uit heel Europa ( Nederland, Italië, Duitsland, Zwitserland, Scandinavië, Frankrijk en Engeland)”, legt Sepp uit. Op Trustscore heeft Alpencamp een dikke, groene 4,5.


Gezond
Door de ligging in het Gaildal en nabij het Lesachdal zijn er alle seizoenen gasten op de camping. Alleen in november is Alpencamp gesloten. In de winter als er sneeuw ligt is de camping gewoon geopend, maar wordt er ook volop gebruik gemaakt van de appartementen, bungalows en chalets. De houten glamping accommodaties op het terrein zelf, met de namen Plenge – Moos Kofel – Keller Wand – Cellon en Polinik, zijn voorzien van alle gemakken.
In de zomer trekken gasten er op uit, de natuur in. Alpencamp is omringd door bergen en vanaf de camping worden er in de zomerperiode ‘wanderungen’ aangeboden. “Het woord ‘animatie’ bestaat bij ons niet. Wel natuur georganiseerde activiteiten. Gasten kunnen gratis met een gids de bergen in en meer leren over de natuur. We willen graag dat men begrijpt hoe kostbaar de natuur is, hoe belangrijk gezondheid is en onze filosofie over duurzaamheid overbrengen. De stroming ‘Lohas’ leven wij na, een lifestyle rondom gezond, duurzaam en natuur.”
Iedere doordeweekse dag in het hoogseizoen kunnen gasten mee naar bijvoorbeeld de Straniger Alm, de Geotrail Laas, Steineckenalm of mee ‘klettern’. “Onze gasten houden van activiteiten in de buitenlucht”, verklaart Sepp.


Energie
Alpencamp is een energie autark camping. Met zonnepanelen en een warmtepomp wordt energie zelfvoorzienend geproduceerd. “Natuurenergie”, aldus Sepp.
Over energie gesproken, maakt Sepp net zo makkelijk een sprongetje naar de appelbomen op de camping. “Een appelboom steekt het ene jaar alle energie in de appel en het andere jaar in het hout. Per vallei verschilt het of een boom de energie in de appels steekt. Dit jaar hebben we veel appels – er staan zelfs bomen van 100 jaar op de camping – en laat ik door mijn oom de appels persen naar 2500 liter pure appelsap.”


Erlebniswellness
Terecht trots is Sepp op de uitgebreide sauna op de camping. Een heuse belevenis. Zowel gasten op de camping als buurtbewoners kunnen hier de tijd nemen om volledig in balans te komen. Er is een uitgebreide ‘Saunadörfl’ met sauna’s, dompelbaden, een belevingsgrot (een waterval met vogelgeluiden – je voelt hier de energie van het water) en een ‘restroom’ met infrarood en een knapperend haardvuur. Geniet van een Gailtaler Stubenbadl (regenererende sauna), een Almlärchen sauna (voor een anti-stressprogramma), Kristall-Dampfbad en kleurlichttherapie. Je gaat ‘herboren’ terug naar je caravan.
“Buiten op het zonneterras kunnen gasten relaxen en genieten van het uitzicht op de bergen. Of in de winter lekker opwarmen in de sauna.”


Kruidenleer
Er is ook een massageruimte, waar de Andrea Salcher over ‘naturheilkunde’ spreken. Zij is gezondheidscoach en legt in alle rust meer uit over de ‘medizinische massagen’ en homeopathie. In Azië en Wenen leerde Andrea veel meer over kruiden en bij Alpencamp stelt zij zelf producten samen. “Men komt hier weer in balans”, verklaart ze. Natuurlijk kan er een ontspannende massage worden geboekt, maar zij is ook gespecialiseerd in medische- en voetreflexmassages. Pijntherapie in de vorm van autonome osteopatische reductie techniek wordt toegepast om gasten weer terug in balans te krijgen.


Wandelen
Naast de camping bevindt zich een restaurant ’s Wirtshaus Müllman. Altijd handig en aan de overkant van de camping is een Alpencamp winkel met onder andere vers bio brood, lokale bieren, wijnen en appelsap, producten voor de dagelijkse boodschappen én merchandise van de camping. Op de camping zelf is geen zwembad, maar vlakbij ligt een natuur zwembad (Waldbad Mauthen) en even verderop ligt een zwembad met glijbanen etc (Aquarena).
Het sanitair is, zoals verwacht, schoon en modern. “We hebben drinkwater uit een eigen opborrelende bron”. Er wordt gewerkt met het modernste bio verwarmingssysteem, met een Co2 vrije omgang met de energiebronnen. De campingeigenaren hopen gasten doen beseffen dat alleen een zorgvuldige omgang met de natuur onze toekomst zeker kan stellen. Sepp vertelt dat gasten overdag veel op stap zijn, lekker in de buitenlucht. “Er komen ook veel gasten met de hond, omdat je vanaf de camping prachtige ‘hunden wanderungen’ kunt maken. Voor wie wat meer avontuur zoekt zijn er rafting en kayak mogelijkheden. De bergen lonken en gasten fietsen en wandelen hier graag. Ik zeg altijd: u bent van harte uitgenodigd om vriendschap bij ons te sluiten: met uw lichaam, geest en ziel.” Voor ons is het duidelijk. Duurzaamheid en natuur staan voorop bij Alpencamp, maar alles wel in comfort. En altijd met een lach en enorme gastvrijheid.

 

Meer informatie:
Alpencamp Kötschach-Mauthen
Kötschach 284
9640 Kötschach-Mauthen
Oostenrijk
www.alpencamp.at
Tel. +43 (0) 4715-429

kijk ook op: https://www.minicampingcard.eu/camping/alpencamp-karnten/

Dit artikel verscheen in Caravannen 4-2018
—————————————————————–

Camping Alpencamp-1               Camping Alpencamp-3Camping Alpencamp-6               Camping Alpencamp-10Camping Alpencamp-12 Camping Alpencamp-13               Camping Alpencamp-14

Camping Alpencamp-25

Camping Alpencamp-26

Camping Alpencamp-15
Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: