Spring naar inhoud

Genieten bij agro-camping Ormsby Field

30 april 2019

Kamperen bij de boer, in rust en ruimte, dat is waar agro-camping Ormsby Field – gelegen aan de rand van het bos en pal bij het Noordhollands duinreservaat – voor staat. Wij worden hartelijk ontvangen door boer Gerard en Wilma Veldt en hun dochter Yvonne met baby Maud.

Tekst: Marije Smit | Fotografie: Jan van Esch

De auto parkeren wij op het terrein naast de schuur. Daar waar alle gasten de auto neerzetten, zodat de camping lekker rustig en met een natuurlijk uiterlijk blijft. Op het welkomstbord aan de schuur staan de namen van de nieuwe gasten en ondertussen zoeken wij de receptie. De grote schuurdeur staat wel een stukje open, maar een loeiende koe in de stal trekt nog meer onze aandacht. Dus kijken wij eerst bij de melkrobot en bij de zwart/wit koeien en daar ontmoeten wij Gerard Veldt. Een enthousiaste en zeer gedreven boer die vol passie over de melkkoeien en het boerenleven vertelt. Ook aan alle campinggasten! De combinatie van het boerenbedrijf en de agro-camping is niet alleen leuk maar ook leerzaam.

Houten chalet
Gerard neemt ons mee naar de receptie waar zijn vrouw Wilma de gasten altijd ontvangt. Het bleek dat wij door de grote schuurdeur konden… waar we eerst een lange leestafel en allerlei leuke speeltenten en een pingpongtafel voor kinderen passeren (een indoor speeltuin) om daarna bij het houten chalet uit te komen. Te leuk, een sfeervol chalet in een schuur. Het is de receptie en Wilma schenkt hier voor alle gasten koffie of thee in mét een chocolaatje. Wij zitten dus even later met een bakkie voor ons neus in de receptie naar het gezellige interieur – een combi van boerenbont en strandsouvenirs – te kijken terwijl de rest van de familie ook aanschuift.

Koeienras
Wij hebben een brandende vraag aan de familie Veldt. En wel, waar de naam Ormsby Field vandaan komt. Het klinkt niet direct als een campingnaam. Wilma vertelt: “Gerard wilde de koeienstal graag een naam geven. Onze zwart en wit koeien komen uit de bloedlijn van Ormsby koeien. Daarnaast heten wij zelf Veldt, maar Ormsby Veldt vonden wij niet zo mooi klinken. Het is dus Field geworden, wat ook weer goed bij het kampeerterrein past.” De prachtige zwart/wit raskoeien worden in eigen beheer gefokt en met liefde verzorgd. Sinds dit jaar is bekend dat dochter Yvonne niet alleen in het bedrijf meewerkt, maar ook het boerenbedrijf en de camping wil overnemen. Nu runt de familie Ormsby Field naar alle tevredenheid met elkaar samen. “Alle koeien krijgen een naam en dan moet je niet aan Clara of Betsie denken. Ik kies heel zorgvuldig de naam bij een koe, vaak geïnspireerd op films of muziek. Mooie namen, zoals Skyfall. Op de oorlabels komen ook nummers en hoe gaaf was het dat juist Skyfall het nummer 0007 kreeg”, zegt Gerard tevreden.

Boerencamping
We gaan door naar de volgende belangrijke vraag: Sinds wanneer bestaat de camping en hoeveel plaatsen zijn er? “We zijn in 1996 met de boerencamping begonnen. Er waren zo’n 10-15 plaatsen en in de loop van de jaren zijn we gegroeid naar 30 plaatsen. De gasten komen vooral uit Nederland, maar ook wel uit Duitsland, Italië en Zwitserland. In het hoogseizoen komen er merendeel gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd en in het voor- en naseizoen vooral rustzoekers. Ik geef alle gasten na het inchecken een map met informatie mee en ik vertel dat er een duinkaart nodig is om door het gebied te wandelen en fietsen”, legt Wilma uit. Zij geeft graag tips om in de omgeving te doen en zij weet dat de fietsroutes, zeker de pontjesroute, favoriet zijn. Gasten mogen ook altijd in de stal komen kijken naar de melkkoeien en kinderen helpen boer Gerard graag aan het eind van de dag met de kalfmelk roeren of ze rijden een rondje mee op de tractor.

Uitzicht over weiland
Het is tijd voor een wandeling over de camping. Gerard vertrekt weer naar de koeien en Yvonne loopt met haar dochtertje Maud op de arm mee om het ruime sanitair gebouw te laten zien.“We hebben een gehandicapten- of gezinsdouche met toilet en een ruim aantal toiletten en douches. Er is gratis gebruik van warm water en wij zorgen dat er gewoon goed toiletpapier is”, zegt zij lachend. Ondertussen lopen wij langs de overdekte afwasplaats en via de fietsenstalling, waar ook veel skelters geparkeerd staan (voor vrij gebruik door kinderen over de camping), komen wij bij het veld. Langs de bomen- en beukenrij rondom het grasveld zijn kampeerplaatsen en midden op het veld ook. “De plekken zijn 12 meter en er is 6 ampère elektra aanwezig. Wifi hebben wij niet op het veld, maar wel in de schuur”, aldus Wilma. Wat direct opvalt, is het weidse uitzicht over het weiland. Prachtig! Op het veld staan her en der picknicktafels. Yvonne: “De picknicktafels kunnen gebruikt worden door onze kampeergasten. Op het veld staan ook speelhuisjes en twee voetbalgoaltjes voor jonge kinderen. Achteraan is een apart speelveld met een trampoline, schommels, zandbak en ouderwets duikelrek.”

Goed genieten
Gasten zitten tevreden te lezen of te eten bij hun tent, camper of caravan. Wij horen vogels fluiten en zo af en toe een koe loeien. Puur natuur en dat is goed genieten.

Gasten aan het woord
Gijs, Atske en Dide uit Rotterdam zitten in het speeltuintje, aan de picknicktafel. Hoe zijn zij bij Ormsby Field gekomen en wat vinden zij van de camping? “Onderweg hebben wij via Google deze boerencamping gevonden. We zochten op ‘natuur’ en ‘groen’ en ‘strand’ en zo kwam deze agro-camping in Castricum naar voren. We staan hier nu twee dagen en het is heerlijk rustig, groen én er is genoeg te doen. Op de camping hebben wij in de stallen bij de koeien gekeken en de speeltuin is voor jonge kinderen erg leuk. De eigenares is heel vriendelijk en het sanitair is schoon. We hebben in de duinen gewandeld en vanmiddag gaan wij in het dorp kijken. Kortom, prima en we komen graag nog eens terug.”

Meindert en Wietske uit Drachten staan al zes weken op de camping en zijn al vaker geweest. Enthousiast vertellen zij wat er zo fijn is bij Ormsby Field: “Het uitzicht over het weiland is fantastisch! Het is hier groen, kleinschalig en aangenaam rustig. Het is fijn dat de plekken zo ruim zijn en doordat wij een aantal weken blijven, kunnen we ons stekje voorzien van gezelligheid zoals met een bloempot voor op tafel. Auto’s gaan naar het parkeerterrein, dus het oogt ook zo lekker groen. De mooie duinen en het strand zijn vlakbij en daar genieten wij van. Verder ligt het zo centraal en pal bij het station. Een dagje Amsterdam hoort er zeker bij. Maar de directe omgeving is ook schitterend om te fietsen en de rondleiding van Gerard door het oerij en langs de kunstbunker (de Nachtwacht heeft hier in de oorlog opgeslagen gelegen) is een echte aanrader. Wij vinden het een leuke camping!”

Tips om in en om Castricum te doen:
Natuurlijk een rondje fietsen of wandelen door het bos, het waterwinningsgebied, het Noordhollands duinreservaat, naar het strand. Het Huis van Hilde is een museum is een ware ontdekkingstocht door de archeologie van Noord-Holland. Op het bosrijke terrein van GGZ Dijk en Duin is een bijzonder restaurant te vinden: De Oude Keuken. Dit wordt onder andere gerund door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt en dit maakt het extra gezellig. Er zijn altijd kunstexposities en er is vaak live muziek. De lunch- en dinerkaart staan vol heerlijke, lokale en biologische seizoen producten. Naast het bekende fenomeen van het pannenkoekenhuis Johanna’s Hof is er in Bakkum op een ruim en groen terrein Het Ruiterhuys te vinden. Zowel binnen bij de openhaard als buiten op het terras is het altijd sfeervol. Castricum heeft een gezellig centrum met restaurants, een bioscoop, terrasjes en winkels, zelfs de slager, bakker en groenteboer is er nog te vinden. In dit centrum ligt ook ‘De tuin van kapitein Rommel’. Een groene oase. Het is een milieu- natuurtuin met een boeiende historie. Een dagje Zaanse Schans met het openluchtmuseum. De kaasmarkt in Alkmaar is een toeristische trekpleister en het is leuk om de kaasdragers echt te zien rennen met zo’n 130 kilo kaas. Pak de trein en je bent in 20 minuten in onze hoofdstad Amsterdam of de Noordhollandse hoofdstad Haarlem.

Meer informatie:
Ormsby Field
Hollaan 2 1902 RW Castricum
Tel. 0251 – 652 950
www.ormsbyfield.nl

kijk ook op: https://www.minicampingcard.eu/camping/agro-camping-ormsby-field/

Dit artikel verscheen in Caravannen 4-2018
—————————————–

Ormsby Field. 06

Ormsby Field. 02     Ormsby Field. 04
 Ormsby Field. 12

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: