Spring naar inhoud

Minicamping De Kampeertuin, kamperen tussen de peren

30 april 2019

In het Noord-Hollandse Wijdenes is een unieke camping te vinden, midden in de fruitboomgaard. De peren groeien hier letterlijk naast de caravan. Wij vinden de naam van de minicamping dan ook ontzettend goed gevonden: De Kampeertuin. Eigenares Caroliene Radier neemt ons mee langs de perenbomen én haar bloemenkwekerij.

Tekst: Marije Smit | Fotografie: Jan van Esch

Het dorp Wijdenes is in West-Friesland te vinden, tussen de historische-steden Hoorn en Enkhuizen. Een vriendelijke (en nuchtere) regio met kleinere boerendorpen en fruitboomgaarden. Wij slaan de doorgaande weg af en arriveren bij de familie Radier, van Minicamping De Kampeertuin. De auto parkeren wij – net als alle andere campinggasten – op de parkeerplaats. Op weg naar eigenares Caroliene passeren wij een bloemenkwekerij. De andere passie van de campingeigenares.

Onze wens
Bij de receptie stralen de gekleurde bloemen ons tegemoet. We vragen Caroliene naar de historie van De Kampeertuin. “Wij houden zelf van kamperen en het was al jaren onze wens om zelf een camping te hebben. Toen wij de fruitboomgaard in Wijdenes zagen waren wij verkocht. Dit is dé plek om onze camping te starten. Mijn man heeft een hoveniersbedrijf, dus met het groen weten wij wel raad. We hebben hier veel ruimte om alle materialen en machinerie voor zijn bedrijf te huisvesten. Wij zijn in 2011 met onze vier kinderen hier in Wijdenes komen wonen, in 2015 waren we zo ver dat we De Kampeertuin konden openen. Dit hebben we officieel laten doen door de burgemeester op 3 april 2015. De gemeente was zeer behulpzaam om in Wijdenes onze minicamping te realiseren.”

100%Perensap
Er zijn 25 plekken in de oude boomgaard, waarvan 20 met stroomaansluiting. Dit is echt kamperen tussen de peren! Sommige plekken zijn ruim opgezet, andere zijn wat kleiner, maar allemaal omringd door groen en prachtige, oude perenbomen. Natuurlijk is het hier schitterend in de bloesemperiode, maar reken maar dat het ook geweldig is om een verse peer te plukken en bij je caravan of tent op te eten. Hoewel, de meeste peren belanden in het eigen 100% perensap. Caroliene: “Wij zijn geen fruitkwekers van huis uit, dus onze peren zijn niet perfect. Er zit hier en daar een deuk in en ze hebben wat spikkels. Maar dat doet niets af aan de smaak dus laten wij onze peren tot sap persen. Ons eigen “Kampeertuin perensap”. Ik verkoop het in flessen bij de receptie, onze gasten genieten er van. We hebben er altijd een paar koud staan, dat is extra lekker. Het is ook een leuk cadeau om mee te nemen voor de thuisblijvers.”

Doen wat je wil
Het is heerlijk rustig op de camping en Caroliene vertelt dat er geen WiFi is. “Een bewuste keus, al is de ontvangst in dit buitengebied sowieso niet zo goed. Gasten komen bij ons om van de natuur te genieten. Er wordt dan ook bewust niets geregeld aan animatie. We hebben wel een zandbak en glijbaan voor jonge kinderen, maar onze gasten – vaak uit Nederland, Duitsland en Engeland – zijn vaak gepensioneerd en komen bij ons voor de rust. Daar geniet ik ook van en ik ben blij dat ik hier kan doen wat ik altijd al graag wilde doen.” Voor de campinggasten die wel wat meer vertier zoeken of een sportwedstrijd met elkaar willen kijken, heeft Caroliene zat tips. Zo is er in Wijdenes het eetcafé De Bierstal waar men gezellig wat kan eten en drinken en voetbal, de Tour de France of andere sportwedstrijden kan kijken. “Daar om de hoek zit restaurant De Egelantier, daar kun je heerlijk uiteten, zij koken met lokale producten. ”Overigens, in de omgeving van de minicamping valt veel te doen en te zien. Caroliene vertelt daar met plezier over en er is een informatiehoek met folders en fietsroutes in het sanitair gebouw.

Haakjes
Caroliene en haar gezin zijn zelf kampeerliefhebbers en uit ervaring weten zij dat het belangrijk is dat het sanitair schoon is. Dus reken maar dat het frisse en nieuwe sanitair gebouw (in de voormalige koelcel) tip top in orde is. “Wij hebben het ingericht zoals wij het zelf prettig vinden. De toiletten bevinden zich, in verband met de hygiëne, in een aparte ruimte. Er is warm douchewater, zonder munt-systeem, en we hebben genoeg haakjes om de kleding en handdoek aan op te hangen. Er is een extra grote doucheruimte met vaste bank. En er zijn losse krukjes om bij de douche te plaatsen. We hebben geprobeerd om overal aan te denken”, vertelt de eigenares bescheiden.

Bloemenpracht
Een wandeling over de camping laat ons zeer tevreden gasten zien. Dat is wel logisch te noemen, omdat de plekken zo onder en tussen de perenbomen echt uniek zijn. In het groen. Dat is niet alleen letterlijk groen, want Caroliene zorgt er ook voor dat er overal gekleurde bloemen bloeien en groeien in grote potten bij de afwasgelegenheid, de toiletten en de receptie en op de eigen bloemenkwekerij! Daar maakt zij er boeketten voor speciale gelegenheden mee. “Onlangs heb ik een bijzondere bloemenarmband gemaakt voor een bruidspaar. Ik ben dol op veldboeketten met veel kleur. Wij hebben van eigen teelt – van maart tot en met oktober – diverse soorten dahlia’s en verschillende zomerbloemen zoals zinnia, cosmea, eenjarige ridderspoor en groene tabak.” Kortom, een geweldige bloementuin, fruitboomgaard én minicamping.

Meer informatie: Minicamping De Kampeertuin
Hemweg 4 1608 HL Wijdenes
Tel. 06-21 401 301
www.dekampeertuin.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen 4-2018
——————————————-

De Kampeertuin. 14

De Kampeertuin. 26         De Kampeertuin. 20

De Kampeertuin. 15        De Kampeertuin. 07

De Kampeertuin. 03       De Kampeertuin. 01

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: