Spring naar inhoud

Minicamping Tussen de Dijken, het beste van twee werelden

12 april 2019

Op nog geen acht minuten rijden van de A15, aan de rand van de stad Tiel, ligt Minicamping Tussen de Dijken als een groene oase van rust onderaan een smalle dijk. Je vindt er alles wat je nodig hebt: Aan de ene kant de gezellige terrasjes en restaurantjes van Tiel, aan de andere kant de prachtige natuur van de Waal. Genieten met hoofdletter G.

Tekst: Anouk van Bruggen | Fotografie: Jan van Esch


‘Parkeerplaats voor gasten en bezoekers’, lezen we op het houten bord bij de ingang van de camping. Een grote, witte pijl wijst naar de naastgelegen open weide. We parkeren de auto onder de enige boom in het veld en wandelen het terrein op. Wat een rust, wat een groen! Op het buitenplaatsje met de vrolijke naam ‘De Praathut’ vinden we campingeigenaars Jan en Rina, twee vriendelijke, goedlachse mensen met pretlichtjes in hun ogen. Een bruine kip stapt luid tokkend tussen de stoelen heen en weer. Vooraan de camping ligt een hangbuikzwijntje te luieren en op een ander veld staan drie pony’s te grazen. “Vroeger hadden we een manegebedrijf met ongeveer 25 paarden en pony’s”, vertelt Jan. “We verhuurden stallen en Rina gaf rijles aan kinderen. Maar na 21 jaar hard werken vonden we het genoeg. We worden allebei een dagje ouder. Elke dag 25 stallen uitmesten en alle dieren voeren en verzorgen… Dat is behoorlijk arbeidsintensief.”

Ze zochten daarom naar een passend alternatief. Jan: “In Tiel wordt elk jaar het festival Appelpop georganiseerd. Er komen dan altijd wat jongeren overnachten op ons terrein. Daardoor kwamen we uiteindelijk op het idee om een minicamping te beginnen.” Zo gezegd, zo gedaan. De buitenbak werd ingezaaid zodat er een mooi, ruim kampeerveld ontstond. De stallen ruimden baan voor een grote kantine – op de grond is nu nog te zien waar de stallen vroeger stonden – en voor die kantine creëerden ze een gezellige zitplaats. In 2016 was minicamping Tussen de Dijken een feit. Op de kleine, rustige camping zijn verschillende tappunten voor drinkwater te vinden en zijn de plaatsen voorzien van stroomaansluitingen. Het moderne sanitair telt voor zowel de dames als de heren twee douches, twee wc’s en twee wastafels. Ook is er een aanrechtblad met koud en warm water, waar de gasten hun afwas kunnen doen.

Jan en Rina hebben 25 kampeerplaatsen voor caravans, tenten of campers. Daarnaast staan er twee huurcaravans. De campinggasten mogen zelf een plekje uitzoeken aan de rand van de camping, waar de fruitbomen hier en daar de nodige schaduw bieden. Het zogeheten ‘ontspanningsveld’ in het midden blijft altijd open. “Ik wil dat mensen de rust kunnen vinden die ze zoeken”, legt Jan uit. “Overdag is het soms doodstil op de camping, dan is iedereen fietsen. ’s Avonds komen de gasten gezellig in de Praathut een drankje doen of een potje darten in de kantine. Als ze willen, kunnen ze zelfs een kampvuurtje maken.” Rina vervolgt: “Dit is voor onze camping het derde seizoen en het bevalt prima. We houden van het buitenleven en van het contact met mensen. Iedereen die aankomt, krijgt van ons een welkomstdrankje. Dat vinden we gezellig en je leert de mensen meteen een beetje kennen. Dat is toch het leuke van een minicamping, dat je elke gast aandacht kunt geven. We zouden niet groter willen.”

Kinderen tot 12 jaar zijn gratis, maar op het zitplaatsje is slechts een enkel glijbaantje te vinden. “Je zult bij ons geen animatieteam vinden, ” lacht Rina. “Zo’n camping zijn wij niet, maar dat is ook helemaal niet nodig. Ouders denken weleens dat kinderen alleen nog maar willen gamen. Kinderen hoeven heus niet altijd vermaakt te worden, ze vermaken zich prima zelf. Hier kunnen ze nog echt kind zijn. Ze bouwen zandkastelen, doen spelletjes in de kantine of gaan langs het water zitten vissen.” “Laatst waren een paar jongetjes op fazanten aan het jagen met takken waar ik een puntje aan had gesneden”, grinnikt Jan. “Dan lopen ze zo anderhalf uur achter een paar fazanten aan, want die krijgen ze toch niet te pakken. Maar ze hebben de tijd van hun leven.”

De omgeving is simpelweg schitterend. “Je kunt in de Betuwe volop wandelen en fietsen”, vertelt Jan. “De fietsroutes beginnen al honderd meter verderop. De Maas, de Waal, de Rijn, je hebt het hier allemaal. Als je van fietsen houdt, dan heb je aan één week niet genoeg in dit gebied! Laatst belde er een mevrouw uit Groningen om te vragen wat ze zich voor moest stellen bij fietsen in de Betuwe. Toen vertelde ik: ‘Als je over de dijken fietst, zie je aan de ene kant de schepen op de Waal en aan de andere kant wat de mensen in hun dijkhuisjes ’s avonds eten.’” De directe omgeving van de camping is zó rustig en groen, dat je bijna vergeet dat Tiel slechts op een steenworp afstand ligt. Jan: “Je merkt niet dat je zo dicht op de stad zit, maar een paar honderd meter hiervandaan vind je al een winkelcentrum waar je de boodschappen kunt halen. En je zit zo bij een leuk restaurantje of terrasje, want het centrum van Tiel is hier maar een kilometer vandaan.”

Aan evenementen geen gebrek in de Betuwe. Je kunt er genieten van Appelpop, de Fruitcorso, Tiel Maritiem en Woodstock aan de Waal. In het rijtje prijkt sinds drie jaar ook het gratis muziekfestival dat Jan en Rina op hun eigen terrein organiseren: Rock & Blues Tussen de Dijken. “Het organiseren van een festival stond nog op onze bucket list”, vertelt Jan glunderend. “Dat wilde ik altijd nog een keer doen. Het eerste jaar zei ik tegen Rina: Als het niks wordt, dan hebben we in elk geval ons eigen feestje. Maar dat jaar hadden we al 500 man. Inmiddels wordt dit de derde keer en verwachten we er 1800. Dat is wel echt de limit, meer kunnen we er niet kwijt. Dat is ook het enige weekend in het hele seizoen dat de camping zelf gesloten is.”

Plannen zijn er nog genoeg. Rina zou graag in de toekomst creatieve workshops geven op de camping, iets met bloemen of schilderen, waar ze zelf erg van houdt. Jan wil volgend jaar een buitenbar maken met een bijbehorend terras, zodat ook voorbijgangers even uit kunnen rusten tijdens hun fietstocht. Het past helemaal bij de ongedwongen, ontspannen sfeer van de camping. Aan reglementen doen Jan en Rina niet. “Mensen weten heus wel hoe ze zich moeten gedragen, daar hoef ik geen regeltjes voor op te stellen”, zegt Rina. “We doen ook niet aan vaste aankomst- en vertrektijden. Dat past niet bij ons. Het moet allemaal lekker ontspannen blijven, daar heb je tenslotte vakantie voor.”

Ook de campinggasten Jan en Nanda uit Roden genieten van die ontspannen sfeer. “We stonden eerst op een andere camping, maar daar stikte het van de vliegen”, vertelt Nanda. “Hier fietsten we toevallig langs. Dit is precies wat wij zoeken: Die vrijheid van kamperen, je eigen plek uit kunnen zoeken. Niet te strakke regeltjes, daar houden we niet van. Het sanitair is altijd schoon, het gras wordt goed gemaaid. En Jan en Rina zijn heel hartelijke, vrolijke en makkelijke mensen.” Dat kunnen we volmondig beamen: voor Jan en Rina kun je niets anders dan sympathie voelen!

 

Minicamping Tussen de Dijken
Inundatiedijk Zuid 3
4006 PD Tiel
06-48312486
minicamping-tussendedijken-tiel@live.nl
http://www.minicamping-tussendedijken-tiel.nl

Kijk ook op: https://www.minicampingcard.eu/camping/minicamping-dijken-tiel/

Dit artikel verscheen in Caravannen 3-2018
———————————————-

 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: