Spring naar inhoud

De Turfhoeke, langs een oude turfroute

12 juni 2018

Een lange toegangsweg langs een vaart. Even verderop caravans en vissers aan de waterkant. Minicamping ‘De Turfhoeke’ in Gorredijk op het Friese platteland, aan het water.

Tekst Willem Smalen  I  Foto’s Jurriaan Huting

Een klein kampeerterrein aan het water. Dat is de eerste indruk die je krijgt van deze minicamping. “Er zijn twaalf plekken die rondom zijn gesitueerd”, vertelt Maaike Ploeg. Zij is samen met Hessel Koopmans eigenaar van deze camping. “De camping ligt pal aan het water. De streek was vroeger een veengebied waar turf werd gestoken, dat daarna over het water werd vervoerd. De naam ‘De Turfhoeke’ vonden we dan ook heel toepasselijk. We komen zelf niet uit de recreatiewereld. We verkochten zo’n zeven jaar geleden huis en haard en kochten op deze plek een bouwvallige boerderij uit 1906. Deze stond vrij in het veld, verder was er geen bebouwing. We vonden het een mooie plek voor een recreatiebestemming. Dat werd een camping, gecombineerd met een groepsaccommodatie. We wilden op een ontspannen manier ons werk doen. Mensen komen hier met een vakantiegevoel, zo kom je zelf ook in vakantiestemming.”

Varen en vissen
“Onze campinggasten zijn hoofdzakelijk senioren die van fietsen en van vissen houden. Je ziet nu ook verschillende mensen aan de waterkant die aan het vissen zijn. Maar men komt ook voor de rust, voor de gemoedelijkheid. Om in de sfeer van vroeger te blijven, hebben we een antieke zeilpraam in het water liggen. Daarmee gaan we met onze gasten regelmatig een tocht maken. Bijvoorbeeld naar het museum Opsterland in Gorredijk. Als de wind meezit, kunnen we de tocht zeilend doen; anders varen we op de motor. Zo’n tocht is altijd een succes.”

Watercamping
“Het is een camping voor mensen die van water houden. Je hebt vanaf je kampeerplek zicht op het water. Soms komen er kleine pleziervaartuigen voorbij. Dat is altijd een vrolijk gezicht. Voor wie zelf wil varen, hebben we kano’s die men kan gebruiken. We hebben ook kaarten beschikbaar voor kanoroutes. De stille vaartjes zijn ideaal om met een kano te varen. In de omgebouwde bouwkeet liggen ook fiets- en wandelkaarten gereed.”

Samen met Maaike en Hessel bekijken we de zeilpraam die aan de overzijde van het water ligt. Vanaf deze plek hebben we een mooi zicht op de camping. En natuurlijk op de vissers die onverstoorbaar naar hun dobber kijken. Dat is pas echte rust.

De visser
Ricky en Jan staan met hun caravan pal aan het water. “Jan is een fanatieke visser”, zegt Ricky op lachende toon. “Ik kom alleen maar kijken als hij wat heeft gevangen. Vandaag is dat niets. We staan hier een paar maanden, eind september gaan we weer naar huis. Ik blijf graag bij de caravan zitten, lekker ontspannen een boek lezen. Dit is een perfecte camping voor ons.” Jan blijft nog steeds naar de dobber staren. Maar voor de foto wil hij wel even poseren.

Altijd Friesland
Hun hond Baloe komt vrolijk op ons af. De baasjes Herman en Tineke wonen in Enschede. “We kampeerden al jaren achter elkaar op een camping in Friesland. Maar we wilden wat anders. Afgelopen winter zijn we op zoek gegaan naar een andere camping. We vonden deze; een erg mooie ligging, zo aan het water. Voor de volgende zomer hebben we al weer gereserveerd.”

De Turfhoeke
It Goarrefean 101 | 8401 NL Gorredijk | 0513 464 540 | 06-23828189 | info@deturfhoeke.nl | http://www.deturfhoeke.nl

kijk ook op: https://www.minicampingcard.eu/camping/de-turfhoeke/

Dit artikel verscheen in Caravannen 2-2018
———————————————————————————————–

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: