Spring naar inhoud

Natuurkampeerplaats De Kunne, ontspannen in de Twentse natuur

11 juni 2018

Ben en Jutta Westerik noemen hun camping een natuurkampeerplaats. Een bewuste naamkeuze voor deze meer dan zeventig jaar oude kampeerplek, omsloten door het riviertje de Dinkel, midden in het natuurgebied Lutterzand. Kamperen op ‘De Kunne’ in het Twentse De Lutte.

Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Jurriaan Huting

Je verwacht geen camping op deze plek. De ingang valt nauwelijks op in het bos. Even verder zien we een glimp van een aantal caravans. Dit lijkt op kamperen in de vrije natuur. Ben en Jutta Westerik zijn eigenaren van deze natuurkampeerplaats. “We noemen het bewust geen camping”, vertelt Ben. Hij is op deze plek geboren, zijn grootmoeder was een De Kunne. “Mijn familie woonde hier in een boerderij, het was een gemengd boerenbedrijf.” Ben wijst op een antiek fornuis dat achter hem staat. Die is van mijn grootouders geweest. Zeventig jaar geleden kampeerden men al op deze plek. Tussen de tenten stond ook een aantal oude bussen; die bouwde mijn vader om tot onderkomens voor mensen die op trektocht waren. Het begon met vijf kampeerplekken, in de loop der jaren werden het er meer. Nu zijn het er dertig. We hebben een aantal open kampeervelden die met elkaar zijn verbonden. Wil je meer beschutting, dan kun je aan de rand van het bos gaan staan.”

Zonder poespas
“Eigenlijk hebben we een landgoed met kampeerplaatsen, vertelt Jutta. “Onze gasten komen voor de rust die zij hier in de natuur kunnen beleven. Het is een camping zonder poespas, een sportieve kampeerplek midden in het Lutterzand. Dat is een groot natuurgebied waarin het riviertje de Dinkel vrij meandert. In de steile oeverwanden van de Dinkel broeden elk jaar ijsvogels in holletjes; dat is heel bijzonder. Maar ook de wielewaal en de bosuil broeden in dit gebied. Voor veel gasten is het hier een eldorado om vogels te bespieden. Verder kun je vanaf je kampeerplek wandelroutes maken door het Lutterzand. Voor actieve fietsers zijn er knooppunt-fietsroutes. We zitten maar een paar honderd meter van de Duitse grens. De steden Bad Bentheim en Nordhorn liggen op fietsafstand.”

Een korte wandeling.
“Ben nodigt ons uit voor een wandeling over het terrein. Vanaf de camping – nee, natuurkampeerplaats – lopen we over een smal pad het bos in. Onderweg krijgen we uitleg. We zien een uilenkast waarin nog niet zo lang geleden jonge uilen te zien waren. Verderop een bosperceel dat net is gekapt. “We doen ook aan bosbouw, weliswaar kleinschalig, maar het bos is voor een deel productiebos”, vertelt Ben. We vervolgen onze route. Het pad gaat omhoog. Op een open plek zien we beneden de Dinkel stromen, een verrassend schouwspel. “De Dinkel staat nu heel laag’, legt Ben uit. Maar in de winter komt het water tot boven de steile wanden te staan. Dan is het een kolkende rivier. Je kunt je dat nu niet voorstellen. Als je goed kijkt kun je de holletjes zien waarin de ijsvogels in het broedseizoen nestelen.” Terug bij de ingang nemen we afscheid van Ben en Jutta. ‘Hènig an en good goan’, is hun advies voor ons in het Twents ofwel ‘doe het rustig aan, het ga je goed.’

Een Twentenaar
Harry komt oorspronkelijk uit Twente. “Als klein jongetje ging ik met mijn ouders naar het Lutterzand om te zwemmen in de Dinkel. Die herinneringen komen hier weer boven. Ik woon al meer dan veertig jaar in het midden van het land. Eén maal per jaar ben ik een week met de caravan op De Kunne. Dat doe ik al jaren. Het is hier lekker rustig, vanaf de camping loop je direct de natuur in. En dan met een verrekijker vogels bespieden, dat geeft een enorme voldoening.”

Knooppunt fietsroutes
Paul en Wil wonen in Zaandijk. “Dit is onze vijfde vakantie op deze camping. We blijven altijd zo’n tien dagen. Het zijn ruime kampeerplekken. Je hebt ook leuke contacten met andere gasten. In de omgeving kun je door middel van knooppunt-routes mooie tochten maken. Deze vakantie hebben we op verschillende campings in Nederland gestaan. Overmorgen gaan we naar huis, dat is ook weer leuk.”
kijk ook op: https://www.minicampingcard.eu/camping/natuurkampeerplaats-de-kunne/

kijk ook op: https://www.minicampingcard.eu/camping/natuurkampeerplaats-de-kunne/

Dit artikel verscheen in Caravannen 2-2018

Natuurkampeerplaats De Kunne
Zandhuizerweg 21
7587 LA De Lutte
0541 ñ 551 243
06 ñ 2241 6226
dekunne@hetnet.nl
http://www.natuurkampeerplaats-dekunne.nl

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: