Spring naar inhoud

Camping ’t Hazenbos, kamperen in het Hazenbos

11 juni 2018

De plek is al heel lang een kampeerterrein. Er is weinig veranderd. Kamperen in de vrije natuur. Henk en Jootje Haas geven ons een rondleiding over camping‘t Hazenbos’. Een toepasselijk naam.

Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Jurriaan Huting

Net voor de receptie van de camping worden we begroet door twee nieuwsgierig kijkende ezels. “Dat zijn Hannes en Jannes”, zegt Henk Haas. Henk is samen met zijn vrouw Jootje eigenaar van camping ’t Hazenbos. “Deze naam komt voort uit onze achternamen, ik heet Haas en mijn vrouw Bos. Hazenbos dus. In de vijftiger jaren werd er hier al gekampeerd. Mijn vrouw is hier geboren, haar ouders hadden een boerderij met landbouwgrond, en een perceel bos, dat werd verhuurd als kampeerterrein. Dat is doorgegaan tot eind zeventiger jaren. Toen stopten de mensen die dit perceel huurden ermee. We hadden de keuze, of we zoeken nieuwe huurders, of we gaan zelf de camping runnen. Het laatste hebben we gedaan. Dat was in 1979. Het woonhuis, waarin we nu wonen, is een jaar later gebouwd. De camping bestond toen uit zo’n honderd seizoenplaatsen. Dat was een heel andere sfeer dan nu. Nu is het een camping met vijftig toeristische plekken en een aantal seizoenplaatsen. De camping is ingedeeld in een paar velden, omzoomd door bos. Op een paar velden mag je de auto bij de caravan parkeren, op de andere niet. Gasten kunnen kiezen.”

De camping
Kamperen op deze camping is kamperen in het bos, zo lijkt het. “We hebben ruime plekken, er is voldoende privacy. Dat is heel belangrijk voor onze gasten”, vertelt Jootje. “Iedereen kan z’n eigen gang gaan. Veel mensen komen hier al jaren. We organiseren niets, er is ook geen recreatieruimte. Men moet zichzelf vermaken. Er is wel een klein speelterreintje voor kinderen die bijvoorbeeld bij opa en oma komen logeren. De meeste gasten zijn ouderen. Maar ook jonge mensen zien we steeds meer komen. Vooral fietsers die een trektocht maken.”

Wandelingen
Samen met Henk en Jootje maken we een wandeling over het terrein. “Het is een bosterrein van meer dan zes hectare, waarvan één hectare camping. Onze gasten hebben alle gelegenheid om een wandeling direct vanaf de camping te maken. Maar voor lange wandelingen zijn er in de omgeving drie natuurterreinen. Het Buurserzand is een landschap met eeuwenoude jeneverbesstruiken, bos, heide en vennen. Ook in vakantietijd is het hier rustig. Een heel ander karakter heeft het Haaksbergerveen. Dit gebied van zeshonderd hectare is één van de mooiste hoogveen gebieden van Nederland. Dan ten zuiden van onze camping het natuurgebied Witte Veen. In ongeveer twee uur loop je door een prachtig natuurgebied met ruige graslanden, poelen, heide, bos en hoogveen.”

Tijdens onze wandeling over het terrein zien we een rode telefooncel. “Dat is een overblijfsel uit het verleden”, zegt Henk lachend. “Toen werd vanuit deze telefooncel veel getelefoneerd. Nu heeft deze de functie van een kiosk waarin tijdschriften en foldermateriaal klaar liggen voor onze gasten.”

Terug bij de receptie zien we twee fietsers die melden zich voor een nacht logeren. “De laatste jaren weten trekkers met fietsen onze camping ook te vinden”, zegt Henk wanneer hij de twee fietsers de weg naar een kampeerplek wijst. We nemen afscheid van Henk en Jootje. Maar ook van de hond Hanna en van de ezels Hannes en Jannes. Ze maken een licht balkend geluid ten teken van afscheid.

Soms even naar huis
Marcel en Marita wonen in Hengelo. “We zijn hier twee maanden. Als het slecht weer is gaan we even naar huis, want we wonen hier dichtbij. Het is een rustige camping. Prachtige omgeving waar je kunt fietsen en wandelen. Onze ruim twintig jaar oude opgepimpte caravan voldoet nog steeds aan onze eisen. Vandaag blijven we lekker bij de caravan.”

Tuin in de zomer Dinny en Jan staan op een seizoenplaats. “Dat doen we al acht jaar. We wonen in Enschede. De camping is eigenlijk in de zomer onze tuin. Het is een gezellige camping waar we in de loop der jaren veel mensen hebben leren kennen.”

Camping ‘t Hazenbos
Oude Buurserdijk 1 7481 PT Buurse (gem. Haaksbergen)
053-5696338 info@hazenbos http://www.hazenbos.nl

kijk ook op: https://www.minicampingcard.eu/camping/landgoed-t-hazenbos/

 

Dit artikel verscheen in Caravannen 2-2018
———————————————————————————————–

 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: