Spring naar inhoud

Camping Delle Rose, van de kust naar de bergen

11 juni 2018

Camping Delle Rose ligt net over de grens van Frankrijk, in Italië. We laten de palmbomen en de stranden bij Ventimiglia achter ons en gaan landinwaarts de bergen in. We volgen weer blindelings ons navigatiesysteem. Die brengt ons hoog de bergen in, op een erg dun bergpad. We zijn allebei opgelucht als we weer veilig beneden zijn en rijden langs gezellige dorpjes naar het mooie dorpje Isolabona. Aan het einde van Isolabona ligt camping Delle Rose.

Tekst Linda van Laar  |  Foto’s  Marcel Krijgsman

Het is aardig druk op de camping. We wachten even in het gezellige restaurant met uitzicht op het zwembad. De Nederlandse Margreet begroet ons al snel. De camping wordt gerund door een Italiaanse familie, maar Margreet werkt hier al lang en komt hier ook al jaren over de vloer. Margreet: “Welkom!” Oh, jullie hebben toch niet het bergpad genomen hè? Och, ja ik vertel de mensen ook altijd dat ze onze instructies moeten volgen, niet de GPS. Ik heb zelfs een keer iemand huilend aan de telefoon gehad die daar reed met de caravan! Maar jullie zijn er gelukkig gekomen.”

Margreet: “De plek waar de camping staat kent een lange en bijzondere geschiedenis. Dit gebied is namelijk al erg lang bewoond. In de tijd van oudere volken als de Lombarden werd hier al landbouw bedreven en in de middeleeuwen zijn hier meerdere dorpjes ontstaan die er vandaag de dag nog steeds zijn. De familiegeschiedenis van dit land gaat terug naar het begint van de vorige eeuw. De over- over grootvader van de huidige manager Lorenzo had gezondheidsproblemen en is toen in dit gebied gaan wonen. Zijn naam was Peitavino Fortunato. Hij was natuurwetenschapper en heeft hier een gezondheidscentrum opgezet: de kolonie Peitavino. Het is een beroemde man en het plein en de bibliotheek in het dorp Isolabona zijn nu naar hem vernoemd. Toen zijn kleindochter Flora, de oma van Lorenzo het land erfde heeft ze er in de jaren ’70 een camping van gemaakt. Na Flora heeft Lorena het stokje overgenomen en nu is haar zoon Lorenzo de manager. Het is dus een waar familiebedrijf.” Lorenzo is er inmiddels bij komen zitten en praat met ons in het Engels. Hij heeft al zijn hele leven Nederlands gehoord, dus hij kan het gesprek tot nu toe redelijk volgen. Lorenzo: “Ik ben geboren op de camping. In het hoogseizoen nog wel! Ik heb altijd op de camping gewoond en mijn eerste verjaardagen werden gevierd met vrienden van de camping. Ik heb de camping dan ook stap voor stap zien veranderen. Zo is er een zwembad bijgekomen, kwamen er steeds meer nieuwe velden en inmiddels hebben we ook luxe safaritenten. Voor de komende jaren hebben we ook andere plannen om de camping nog meer te verbeteren.

Lorenzo: Wat ik zo leuk vind aan de camping is dat ik over de gehele wereld vrienden heb. Als ik bijvoorbeeld naar Nederland ga bezoek ik daar veel vrienden van de camping en bij sommige voelt het zelfs als familie. Ik heb buiten Italië meer vrienden dan dat ik in Isolabona heb. Dat vind ik heel bijzonder. We hebben altijd al veel Nederlandse bezoekers gehad, vooral in het hoogseizoen. In het laagseizoen zien we allerlei nationaliteiten voorbij komen. Van Oekraïens tot Spaans en van Engels tot Duits.

De camping ligt op een heuvel en loopt hoog op. Achter de camping loopt de heuvel door in een groen bos. Het is een terrassencamping met veel groen waaronder heerlijk geurende eucalyptussen en mooie mimosa bomen. In de natuur en de bergen kan je leuke wandelingen maken. Vanaf de camping loopt er ook een wandelpad over de berg naar het dorp Isolabona toe. Dit is het oude pad dat door de boeren werd gebruikt wat weer nieuw leven is ingeblazen. In het gebied rondom de camping liggen enkele oude vestingstadjes uit de middeleeuwen. Deze sprookjesachtige dorpjes nemen je mee terug in de tijd en hebben vaak niet meer dan honderd inwoners. Camping Delle Rose ligt in de Nervia vallei. De vallei begint bij zee en loopt steeds smaller toe tot in de Ligurische Alpen. Je kunt bij een heldere dag vanaf de top van de bergen de zee zien en andersom. De kust en de bergen zijn twee verschillende werelden. Aan de kust heb je de Italiaanse Riviera met palmbomen, strand en zon en in de bergen heb je prachtige ruige natuur, rust en authentieke dorpjes. Vanaf camping Delle Rose ligt de zee op twintig minuten rijden. Hier kan je heerlijk zonnen en zwemmen of een dagje doorbrengen in de sfeervolle Italiaanse kustplaats Ventimiglia. Maar als je de andere kant op gaat ben je binnen één uur rijden in de bergen van wel 2000 meter hoogte. Het dorpje Buggio is hier erg leuk om hier te bezoeken.

Margreet: “Op onze camping komen mensen echt tot rust. Vaak komen ze hier moe aan van de lange reis. En ook Italië is soms even wennen voor mensen. Maar na een paar dagen zie je dat ze helemaal bijkomen. Vaak vragen mensen zelfs of ze nog een paar dagen langer kunnen blijven. “ Aan leuke dorpjes geen gebrek José en Jan uit Enter hebben nog maar een weekje op de camping te gaan. “Het is goed vertoeven hier. Er is van alles te doen en te ontdekken. Als je een luier dagje wilt doen ga je naar het strand en als je actief wilt doen ga je aan de wandel. De omgeving is echt hartstikke mooi. En aan leuke dorpjes geen gebrek!

Vier dagen bijgeboekt Patrick zit rustig voor zijn tent naar zijn kinderen te kijken die fanatiek aan het badmintonnen zijn. Hij blijkt ook uit Enter te komen. Patrick: “Toevallig hé! Wij kenden elkaar niet en we kwamen er bij de afwas achter. Ik ben hier samen met mijn gezin. We hebben net vier dagen bijgeboekt. We zaten nog niet echt in de relaxmodus en nu wel, dus we blijven lekker nog even. We zijn echte wandelaars en dat kan goed hier. We zijn al naar Pigna geweest en naar een ander dorpje verderop met mooie kleine straatjes en steegjes. In Pigna kan je mooi van kliffen en rotsen afspringen. Dat vonden de jongens geweldig!”

kijk ook op: https://www.minicampingcard.eu/camping/camping-delle-rose/

Dit artikel verscheen in Caravannen 4-2017
———————————————————————————————–

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: