Spring naar inhoud

Camping en kaasboerderij De Hooiberg Bladel, Proeven van boerenlekkernijen

8 juni 2018

Het is ook deze middag druk in het winkeltje van Camping en Kaasboerderij De Hooiberg in het Noord-Brabantse Bladel. Ook bij de campinggasten is de winkel in eigengemaakte boerenproducten als kaas en yoghurt populair. “Straks maken we deze producten nog lekkerder en gezonder, want we schakelen helemaal over op biologisch”, zegt Gerhard Meijer, die samen met zijn vrouw Helma eigenaar is van Camping De Hooiberg in Bladel.

Tekst: Bert Heijnen | Fotografie: Marcel Krijgsman

Gerhard neemt ons mee naar zijn kaasmakerij. Volledig professioneel ingericht voor het maken van tal van soorten kaas, waarmee hij prijzen won, zoals de Cum Laude Award voor de lekkerste overjarige boerenkaas en eerder al andere prijzen zoals het grote bord in de voortuin aangeeft. Gerhard: “Mijn broer bestiert onze ouderlijke boerderij samen met dochter en schoonzoon. Op de boerderij worden circa negentig biologische melkkoeien gehouden, die beschikken over een ruime stal en van april tot oktober buiten grazen. De melk van deze koeien wordt voor een deel verwerkt tot echte boerenkaas. Dat betekent dat de melk geen enkele hittebehandeling ondergaat en rechtstreeks wordt verwerkt tot kaas. En dat proef je wel degelijk zoals blijkt, wanneer we een stukje kaas meekrijgen. Het totale proces van voeding, productie van kaas en melk wordt momenteel zo ingericht dat we vanaf oktober volledig biologisch zijn”, aldus Gerhard. “Vanaf de camping bestaat de mogelijkheid een wandeling te maken langs de beekjes en de weilanden waar men de koeien ziet grazen.

Echte Boerenkazen, karnemelk, boerenroomboter en (vruchten)yoghurt
Naast tal van kaassoorten, waaronder Italiaanse kruidenmelange, mosterd, peper, knoflook, bieslook en fenegriekzaad (notensmaak) vindt men in de winkel ook ouderwets lekkere zuivelproducten en andere verassende lekkernijen uit de Kempen.

Hooge berg
De boerderij ligt naast de camping. In 2005 besloten Gerhard en Helma bij de al bestaande boerenwinkel en kaasmakerij een camping te starten. Gerhard laat ons zien waar de naam ‘De Hooiberg’ vandaan komt, De camping en kaasmakerij liggen iets hoger ten opzichte van het vroeger landschap waarop de boerderij is gelegen. Zo ontstond de naam ‘Hooge berg’ later Hooiberg. De camping telt 25 ruime percelen. “We hebben de camping bewust klein gehouden om de persoonlijke en knusse sfeer te garanderen”. Percelen die allemaal fraai in het groen liggen en verdeeld zijn over verschillende velden. Alle percelen zijn voorzien van 6A-stroomaansluiting en de meeste percelen beschikken over water en afvoer. Het sanitairgebouw is ruim en zeer hygiënisch ingericht en naast gratis douchen kan men er zonder muntjes afwassen. De recreatieruimte is een gezellige leesruimte maar tevens een plaats voor ontmoetingen en men kan er televisie kijken. Gerhard: “Om voor onze gasten de rust op de camping te bewaren, kiezen we er bewust voor dat alleen volwassenen hier mogen kamperen. Overdag zijn kinderen en kleinkinderen van harte welkom, maar van hen wordt verwacht dat ze niet blijven overnachten”.

De Brabantse Kempen
Noord-Brabant is een provincie van sfeer en gezelligheid, van wandelen en fietsen, van lekker eten en drinken. Het Bourgondische leven lacht je toe als je door de Kempen trekt. Rondom Bladel liggen tal van fraaie dorpjes zoals Hapert, Eersel, Valkenswaard, Hilvarenbeek en Oirschot. Maar ook steden als Breda, Tilburg, Eindhoven en het Belgische Antwerpen zijn per auto binnen een uur te bereiken.

Bezienswaardigheden en dierenparken
Ook is Noord-Brabant rijk aan bezienswaardigheden en dierenparken waarvan de Beekse Bergen, Dierenrijk, BestZOO, ZOOVeldhoven (vroegere papagaaiendorp) Dierenpark de Oliemeulen, de bekendste zijn. Ook op cultureel gebied is het een aantrekkelijke provincie met o.a. het Van Abbe Museum, Eindhoven Museum (vroegere Prehistorisch dorp), Valkerij en sigarenmuseum en steendrukmuseum in Valkenswaard, streekmuseum de acht zaligheden in Eersel en nog tal van andere musea. Ook een bezoekje aan de Abdij van Postel (België) waar je door de bos- en heidevelden zo naar toe fietst is een leuk uitstapje.

De Kempen
Trek een denkbeeldige lijn tussen Eindhoven en Tilburg en alles wat zich daar ten zuiden van bevindt heet De Kempen. Dit gebied kenmerkt zich door een grootschalige afwisseling van bos, heide en cultuurland. De Rovertsche-, Landschotsche-, Cartier- en Neterselsche Heide zijn aantrekkelijke en omvangrijke heidegebieden in deze streek. Immense landschappen met een verre uitkijk over het land. Plaatselijk kapt het Brabants Landschap in dit gebied zelfs bomen om er heidevelden van te maken. Ook worden maisvelden afgegraven om er weer vennen neer te leggen. Deze ingrepen zijn bedoeld om de situatie van dik een eeuw geleden te herstellen. Een andere daad van natuurherstel is het her-meanderen van de Groote Beerze, die in de jaren ’60 werd gekanaliseerd. Nu is er weer een échte beek van gemaakt.

Uitgestrekte heidevelden
In De Kempen vind je tal van rustige fiets- en wandelgebieden. De natuur wordt in deze regio afgewisseld met pittoreske dorpen, zoals de ‘Acht Zaligheden’. Vooral in de grensstreek liggen uitgestrekte natuurgebieden. Zo wandel en fiets je bijna ongemerkt door naar België.

Camping en kaasboerderij De Hooiberg
Redasebaan 18 | 5531NB Bladel
Tel: 06.54-341822
E-mail: info@minicampingdehooiberg.nl
http://www.minicampingde hooiberg.nl

kijk ook op: https://www.minicampingcard.eu/camping/camping-de-hooiberg/

Dit artikel verscheen in Caravannen 2-2018
———————————————————————————————–

 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: