Spring naar inhoud

Kamperen bij de boerderij Berghemmerhof

25 mei 2018

Sommige plekjes moet je weten te vinden. Dat geldt zeker voor Boerderij Camping Berghemmerhof. Een rustige minicamping met fantastisch uitzicht over de Limburgse natuur. Genieten voor de rustzoeker!

 

Dat het vinden van zo’n fijne camping ook letterlijk genomen moet worden, blijkt wel als wij via de dorpen Eys, Wittem en de Gulpenerberg rijden en de Boerderij Camping niet vinden. We rijden via het navigatiesysteem en oh jee beseffen we nu, daar stond iets over op de website van Berghemmerhof. Desalniettemin is deze route door het dorp Eys met een wijn- en fruitgaard prachtig en kijken we zelfs eerst nog even bij de kloostermuren in Wittem. Die helling van 14% op de Gulpenerberg is met onze auto zo genomen. Het is een uitdaging voor menig wielrenner.

Tekst Marije Smit  I  Foto’s Jan van Esch

Lachende koe
Plots zien we een bordje langs de weg met ‘kamperen bij de boer’ en zo arriveren we bij de juiste camping. Het bord met een lachende koe straalt ons tegemoet, een leuk logo van de camping. We lopen een rondje over het terrein, op zoek naar de eigenaren. Ondertussen genieten we van het vergezicht over het weiland en het heuvellandschap van Limburg. Diverse caravans en tenten staan op ruime plaatsen en kijken allen weg over het natuurlandschap. Een paar jonge kalfjes in de stal zeggen ons met een luide loei gedag. Het blijkt dat we ons – even verderop – bij de boerderij van de eigenaar kunnen melden. Via een houten hekje staan we op het erf en zien daar de receptie. Deze is nu gesloten dus bellen we aan bij boerderij van de familie Hautvast.

Koeienboer
Eigenaar en boer Julien geeft ons een rondleiding over Boerderij Camping Berghemmerhof. “Mijn vrouw is nu nog het sanitair gebouw aan het schoonmaken”, legt hij uit als we via de stallen – een kortere route – terug gaan naar de camping. “Wij hebben jongvee wat wij verzorgen voor de opfok. Ik ben een koeienboer in hart en nieren. Voorheen hadden wij zo’n 75 melkkoeien maar ik heb een aantal jaar geleden een ernstig ongeluk gehad waarna ik lang heb gerevalideerd. De melkkoeien hebben wij niet meer, maar gelukkig wel jongvee. En een paar ezels.”

 

Nieuw sanitair

We bekijken de overdekte recreatieruimte met een pingpongtafel, bank, kast met leesboeken en spelletjes. “Hier kunnen campinggasten rustig zitten, even internet checken etc. Op het hele terrein is er Wifi, maar bij het recreatiegebouw is het bereik het best. Ook staat er een koelkast, oven en magnetron. Alle gasten kunnen dit gebruiken. Er zijn ook oudhollandse spelletjes zoals 4 op een rij en sjoelen, wat graag door gezinnen wordt gedaan.Aan de andere kant van het pand is de ingang van ons vernieuwde sanitair gebouw. Het sanitair dateerde van 19 jaar geleden en voldeed nog prima aan de richtlijnen, maar wij merkten dat in het hoogseizoen er regelmatig een rij voor de doucheruimte bij de dames stond. In je vakantie wil je niet in de wachtrij, dat begrijpen wij ook. Wij hebben het gebouw volledig gerenoveerd en we maken nu geen onderscheid meer tussen een ruimte voor dames en heren. Er zijn ruime douches, zelfs een gezinsdouche, en wastafels in afgesloten ruimtes.”
Het nieuwe en ruime toiletgebouw ziet er fris uit in wit en groen tinten en de familie Hautvast heeft veel gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. De coating vloer ligt er strak en schoon bij. In de tweede ruimte is zelfs vloerverwarming aangelegd. We komen eigenares Jeannette tegen en zij legt uit: “Het douchewater loopt via een gleuf aan de onderkant van de muur weg. In deze nieuwe situatie is schoonmaken makkelijker geworden. Prullenbakjes op de grond zijn ook verleden tijd. Vuil wordt via de deksel in de muur weggegooid en beland achter in daarvoor bestemde bakken in de technische ruimte. Ideaal. Alles komt daar bij elkaar en zo kunnen we het sanitair gebouw schoon en goed draaiende houden.”

Tien extra plekken
Ook nieuw voor seizoen 2017 zijn de tien extra kampeerplekken. “Wij zijn uitgebreid van vijftien naar vijfentwintig plaatsen. De uitbreiding vond plaats bij het open veld. Vooraan bij de camping op het eerste veld zijn zes knussere plekken, met meer schaduw. Achter op het grote veld zijn de tien plaatsen bij gekomen. Als gasten zich bij ons aanmelden (veelal is er vooraf een reservering gemaakt) dan begeleid ik ze naar hun plek. Zo kunnen we er voor zorgen dat iedereen een mooi uitzicht heeft. Wij maken bewust een open terrein, vanwege het uitzicht. Dan luistert het nauw bij het plaatsen van de caravan.”, legt Jeannette uit. Zelf noemen zij het: Kamperen op het balkon van Limburg.

Ondertussen arriveren er nieuwe campinggasten en wijst zij hen een mooie plekje aan. Alle caravans en tenten staan rondom het open veld en iedereen kan op deze manier genieten van het uitzicht. Pal tegen het weiland aan is zelfs een bankje geplaatst zodat men rustig kan gaan zitten temidden van de zuidlimburgse natuur.

Mooie omgeving

Bij Berghemmerhof komt men vooral om te genieten van de rust, ruimte en de natuur. Van senioren tot gezinnen met kinderen. Ook aan de jonge gasten is gedacht met een speelveldje met onder andere een zandbak. De eigenaren geven de tip om vooral naar het dorp Gulpen te wandelen. Aan de overkant van de weg loopt een pad en ben je zo in het gezellige dorp met diverse winkels en horeca. “Een rondleiding door de Gulpener brouwerij is een aanrader, maar ook een bezoek aan Margraten is aan te bevelen. Komt men om te fietsen dan zijn er prachtige fietsroutes, maar denk er wel aan dat het heuvelachtig is. Een elektrische fiets is geen overbodige luxe.” Tot slot, een broodjes service is er niet, maar even verderop is een groter vakantiepark waar gasten verse broodjes kunnen kopen.

De gast aan het woord
Wiwin en Marc arriveren met een gehuurde retro caravan (van Camptoo) op de camping. Een schattig klein en groen caravannetje. “Wij wonen in Hoofddorp en we zijn voor het eerst zonder dochter op vakantie. De retro caravan hebben wij gehuurd en het is genieten van dit knusse optrekje. We hebben er ook veel bekijks mee. De camping hebben wij via internet gevonden en gereserveerd. Wij zochten vooral naar een niet zo grootschalige camping in de natuur en zo te zien is dat gelukt. De omgeving lijkt ons prachtig en deze camping gaan wij als uitvalsbasis gebruiken. We genieten nu al van het uitzicht.”

To do rondom de camping:
• Gulpener Bierbrouwerij • Het Kunst en Verzamelhuis te Wijlre • Kasteel Wittem • Drielandenpunt met labyrint. • De Miljoenenlijn, de 22 km lange spoorlijn dwars door het Heuvelland. Maak een rit met de stoomtrein en breng een bezoek aan het erfgoedpark rondom het station Simpelveld. • Meer tips en info: http://www.vvvzuidlimburg.nl

 

Meer informatie:

Boerderij Camping Berghemmerhof Berghem 9

6271 NP Gulpen

Tel. 043 450 4519

http://www.berghemmerhof.nl

kijk ook op: https://www.minicampingcard.eu/camping/camping-boerderij-berghemmerhof/

Dit artikel verscheen in Caravannen 3-2017

———————————————————————————————–

 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: