Spring naar inhoud

Camping Woltzdal, kamperen in de natuur van Luxemburg

15 september 2017

De familie van Miltenburg heeft al 25 jaar de charmecamping Woltzdal in het noorden van het Groothertogdom Luxemburg. Een rustige camping, geheel in de groene natuur. Door het dal – langs de camping – stroomt het riviertje de Woltz. Een pittoreske ambiance.

Tekst Marije Smit  I  Foto’s  Jan van Esch

Vlakbij Clerveaux, een toeristische trekpleister, is camping Woltzdal te vinden. Zoals de naam al zegt, ligt de groene camping in een dal, net buiten het dorpje Maulusmühle. De omgeving in het uiterste noorden van het Groothertogdom Luxemburg leent zich uitstekend om te wandelen en te fietsen. Genieten voor menige familie. Campingeigenaar Erik van Miltenburg staat nog broodjes af te rekenen in de kampwinkel, terwijl zijn vrouw Michelle voor ons een kop verse koffie maakt in de bar. We zouden het buiten op het terras op kunnen drinken, maar we kijken graag nog wat rond in het petit-restaurant. Michelle vertelt: “We hebben een kleine menukaart en bij de snackbar kunnen gasten afhaalmaaltijden bestellen.” Handig voor menig kampeerder.

25 jaar
Erik komt er bij en geeft antwoord op onze vraag hoe lang het gezin al in Luxemburg woont: “Wij komen uit Papendrecht en Wervershoof en dachten er al een poosje over na om zelf een camping te hebben. Geheel toevallig zijn we in Luxemburg terecht gekomen. Het is een leuk land en niet te ver weg van Nederland. Terwijl je er wel echt even helemaal uit bent. Wij namen Camping Woltzdal in 1993 over en sinds die tijd hebben we de camping veranderd van een ‘vaste plaatsen camping’ naar een toeristische camping met enkele verhuur accommodaties. In 2017 hebben wij op diverse manieren ons 25-jarig bestaan gevierd.”

Ons motto
Tevreden campinggasten stappen zo nu en dan bij de bar/receptie/winkel binnen met een vraag, om iets te kopen of om de vakantie af te rekenen. Michelle: “Bij ons zegt men geen dag, maar tot ziens. Dat is ons motto. Wij hebben 98 plaatsen en ik kan zeggen dat 90-95% bezet wordt door Nederlandse gasten. Het varieert van gezinnen met jonge kinderen tot senioren. Zo’n 40% is repeater.”

Modern douchegebouw
Nadat het echtpaar Camping Woltzdal had overgenomen hebben zij het omgetoverd naar een toeristische camping. Kleinschalig en rustig. In het hartje van de Luxemburgse Ardennen. Ieder seizoen wordt er wel iets aangepast of vernieuwd. Opvallend is het moderne en verwarmde douchegebouw. “Gasten komen via ‘sep key’ het gebouw binnen. Op deze elektronische sleutel zet men geld voor warm water. Doordat de deuren van dit gebouw niet ‘open’ staan, gaan jonge kinderen altijd onder begeleiding naar het toilet en de douche. Hierdoor blijft het sanitair schoner. In dit pand hebben wij voorzieningen voor minder validen, een babywasruimte met kinderdouche (inclusief gekleurde badeendjes) en gesloten wascabines. En natuurlijk de toiletten en douches”, vertelt Erik als wij over de camping lopen. De bovenverdieping van dit moderne gebouw huisvest een luxe appartement voor de verhuur. “Zo is de camping ook aantrekkelijk voor gasten die doorgaans naar een hotel gaan. Nu kunnen zij toch genieten van de vrijheid en rust van een camping. Wij verhuren overigens ook houten trekkershutten, houten chalets, bungalowtenten en stacaravans.” Naast het moderne gebouw is nog een was-toilet unit. In dit gebouw met gekleurde kozijnen is ook slechtweer voorziening, kleine bibliotheek en wasserette.

Paden naar de Woltz
Op de plattegrond van de camping valt te zien dat alle paden eindigen aan het riviertje de Woltz. “In het hoogseizoen spelen kinderen graag in dit watertje. Ze bouwen dammen om het water sneller te laten stromen. In de wintermaanden zijn wij overigens gesloten en stijgt het water behoorlijk.” De meeste geliefde kampeerplaatsen liggen direct aan het water, maar de ruime plekken (100 m2 en groter) bieden altijd veel privacy vanwege de vele (hoge) bomen op de camping. Er heerst een aangename en gezellige sfeer op de camping. Op de grindpaden spelen kinderen met een bal of spelen badminton. Tegenover het toiletgebouw is een tafeltennistafel waar kinderen graag bij elkaar komen. Erik: “Kinderen hebben het naar hun zin op de camping. Ze gaan met een schepnetje naar het beekje, bouwen dammen, spelen in de speeltuin. Een heerlijke dag buiten. En om 22 uur… dan is het stil. In het zomerseizoen staan er wel 350 gasten en toch heerst er altijd na tien uur in de avond een zalige rust.”

Voetbalveld
Wij wandelen de laantjes heen en weer en nemen een kijkje bij het voetbalveld annex speelweide langs de beek. Ideaal. We zien ook menig kampeerliefhebber vertrekken op stevige wandelschoenen. “De Luxemburgse Ardennen lenen zich bij uitstek om er op uit te gaan. In de directe omgeving zijn diverse wandelroutes uitgezet. Totaal 125 km. Wij verkopen wandelkaarten bij de receptie of wij vertellen met plezier wat een fijne route is. Onze camping is gelegen aan de Escapardenne, ook wel Eislecktrail genoemd. Dit is een lange afstandswandeling van Kautenbach naar Laroche. Ook om te fietsen is de omgeving fantastisch. Geen fietsen mee? Wij verhuren fietsen en mountainbikes.”

De gast aan het woord
De familie Glijn uit Almere zit rustig aan de beek te genieten van een kop koffie en de krant. “Deze plek hebben wij ruim van te voren gereserveerd. Het is een geliefd plekje. Dat weten wij omdat wij vaker bij Woltzdal zijn geweest, maar toen nog met de kinderen. Nu zijn wij voor het eerst met z’n tweetjes. En dat is nog meer genieten van de rust en de natuur. Het is wel heel erg leuk om te zien hoe kinderen nog altijd volop genieten van dammen bouwen in de beek. Wij halen veel herinneringen op aan de tijd dat wij met het gezin hier stonden. En toch, nu met z’n tweeën is zalig. We wandelen in de groene omgeving en we gaan zelfs de klankwandeling doen. Een wandeling in Naturpark Our waarbij je (vooral kinderen) muziek kunt maken op instrumenten in de natuur. Dat wordt echt herinneringen ophalen. Wat wij ook zeer kunnen waarderen is het moderne sanitair gebouw. Dankzij de ‘sep key’ kunnen kinderen niet continu in en uit lopen én vindt er geen onnodige waterverspilling plaats omdat je voor het warme water moet betalen.”

Naar Luxemburg Stad
De eigenaren tippen een dagje Luxemburg Stad. “Wij adviseren om de auto bij het treinstation van Clervaux te zetten en met de trein verder te reizen. Goedkoop en comfortabel. Kaartjes en dienstregeling zijn bij de receptie verkrijgbaar”, vertelt Michelle. Maar bovenal genieten campinggasten van de rust en het kabbelende geluid van de beek. Kortom, vakantiegevoel.

To do in de omgeving:
• Fietsen. Zoals de Panorama route of de Wentger Genzetour.
•Ook leuk de Vennbanhnroute. Dit is een fietsroute over een oud spoortraject van Troisvierges naar Aken.
•Stedenbezoek aan Clervaux.
•De kopermijn in Stolzembourg.
•Breng zeker ook een bezoek aan één van de vele kastelen die Luxemburg rijk is.

Kijk ook op: https://www.minicampingcard.eu/camping/camping-woltzdal/

Dit artikel verscheen in Caravannen 3-2017

Meer informatie:
Camping Woltzdal Maison 12
9974 Maulusmühle Luxemburg
http://www.CampingWoltzdal.com

———————————————————————————

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: