Spring naar inhoud

Camping Tro Do Way: genieten in de groene Ardennen

15 september 2017

Tro Do Way (spreek uit ‘waai’) is een charmante camping in de Ardennen, gerund door Nederlanders. Gertjan en Lucinda Scherphof namen de camping drie seizoenen geleden over en genieten iedere dag van deze keus. Dit grote genieten stralen zij ook uit op de gasten en zo komt het dat ook Caravannen! een warm onthaal krijgt.

Tekst Marije Smit  I  Foto’s  Jan van Esch

 

De omgeving rondom Bertogne is prachtig groen. Alle kleuren groen! En in de herfst verkleurt dit naar prachtige warme tinten. Zo gezegd, is het nu groen en arriveren we na een scherpe bocht, op de smalle oprit van charmecamping Tro Do Way. Deze bijzondere plek ligt in een vallei, waardoor het zijn eigen microklimaatje heeft. Net als op veel plaatsen in de Ardennen heeft het er recent nog geregend, maar tijdens ons bezoek is het aangenaam warm. De camping is het hele jaar door open en zo zijn alle seizoenen hier te ervaren. En dit alles op circa 10 kilometer van de snelweg Luik-Bastogne.

 

Persoonlijk
Tijd om ons aan te melden bij de receptie, annex restaurant. We hoeven niet eens naar binnen te lopen. Op het terras worden wij al ontvangen door de vrolijke Lucinda en één van de mooie honden van de eigenaren. Na het schudden van de handen nemen wij plaats onder een parasol op het terras. De eigenares excuseert zich voor de drukte. Niet vreemd want de natuurwandeling eindigt hier op het terras zodat de gasten nog iets kunnen drinken. En die wandeling is net gemaakt. Bovendien, er zijn vandaag veel arriverende gasten, aan het krijtbord te zien. “In het hoogseizoen is het gezellig druk. De namen van alle aankomende gasten schrijven wij op het bord bij de receptie”, legt Lucinda uit. Ondertussen komen er nieuwe gasten aan en eigenaar Gertjan heet hen ook persoonlijk welkom. Die persoonlijke touch van de eigenaren is opvallend.

 

Zo is het gekomen
Het echtpaar vertelt geen minuut spijt te hebben van de verhuizing uit Nederland naar de Belgische Ardennen: “Het was een oude droom van Gertjan om een eigen camping te hebben. Vijfjaar geleden kampeerden wij zelf op deze camping en genoten wij volop. Wij waren op doorreis naar Frankrijk en nog tijdens die vakantie bespraken wij samen dat er zoveel meer van Tro Do Way te maken zou zijn. Als het van ons zou zijn, dan… Alleen al het fantaseren was leuk. In die vakantie zijn we zelfs op zoek gegaan naar campings die te koop stonden. Bij thuiskomst was er een soort besef: als we echt een eigen camping willen, dan moeten we niet te lang wachten.” Op de vraag wat de wensen voor een eigen camping waren kan Lucinda meteen vertellen: “Kleinschalig, in de natuur, een terrein wat met z’n tweetjes te runnen is, een klein restaurant en vooral geen animatieteam.” Gertjan heeft in september de campingeigenaar gemaild of hij toevallig wist of er in de omgeving campings te koop stonden. “Hij mailde terug: Tro Do Way is te koop. Wij zijn direct aan een businessplan gestart en drie jaar geleden zijn we van start gegaan.” Toen reisden Lucinda en Gertjan in vakanties en ieder weekend vanuit Nederland naar de camping in Bertogne. Lucinda: “Het was ons duidelijk dat we niet rijk zouden worden van de camping, maar het leven is zó leuk. We hebben tot april 2016 nog in Nederland gewerkt maar op 17 juni 2016 zijn we definitief hier naar toe verhuisd. Wij wonen op de camping en genieten iedere dag van deze keus.”

 

Huiskamer
Het gezellige restaurant wordt ook door het echtpaar zelf gerund. Je kunt een dag van te voren reserveren en Lucinda maakt de heerlijkste – liefst streek- gerechten. Gertjan serveert de maaltijden uit. Met drie tafels binnen en vijf op het terras is het een huiskamer gevoel. Dat kleinschalig past het echtpaar prima. “Tro Do Way is een gezellige, kleinschalige camping met 39 plekken en een tentveld. We hebben 7,9 hectare grond waarvan slechts 2,5 hectare in gebruik is voor campingplaatsen. Wij vinden ruimte belangrijk. Je loopt aan alle kanten zo het bos in. Bijvoorbeeld om hout te sprokkelen. Wij verhuren vuurschalen waar gasten een gezellig kampvuur op kunnen stoken.”

 

Rijke natuur
Zittend op het terras komen we veel te weten. Zo valt er bijvoorbeeld te lezen dat de zeldzame vuursalamander hier nog voor komt. Ouders worden zelfs gewaarschuwd: ‘De vuursalamander is zeldzaam en laat zich bij schemer en vocht zien. Ze zijn giftig bij aanraking, dus let op bij kinderen’. Ook is er een flyer over de natuurwandeling met Nederlandstalige gids. ‘Deze wandelingen zijn gratis om aan deel te nemen, in ruil voor een drankje op het terras na afloop van de wandeling.’ In het hart van de Ardennen is het altijd prachtig wandelen en fietsen. De natuur is hier rijk. En voor gasten die contact met het thuisfront willen houden is er op het terras gratis wifi. In het restaurant liggen flyers over de omgeving, wandel- en fietsroutes en folders over de activiteiten in de buurt. Lucinda meldt: “De toeristische plaatsjes La Roche, Bastogne en Houffalize zijn vlakbij en een bezoek zeker waard.” Zie voor meer tips het kader.

 

Groen
Wij wandelen over de groene camping en ervaren de ruime kampeerplaatsen. Hier en daar is een vaste jaarplaats of een huuraccommodatie te vinden. Veel plaatsen liggen zeer charmant aan een stromend beekje. Een rustgevend geluid dat stromende water. Voor jonge kinderen is er overigens waterplezier in een klein zwembad, vlakbij de speeltuin met trampoline. Er is hoogteverschil in het terrein waardoor iedere plek – ook mede dankzij de begroeiing – veel privacy heeft. Aan de nummerborden op de auto’s is zichtbaar dat er een mooie mix aan culturen is. “Wij krijgen gasten uit Nederland, België, Duitsland en soms uit Frankrijk.” We nemen ook een kijkje in het toiletgebouw op de camping. In het gebouw bij de receptie zijn toiletten en douches te vinden. Hier is ook een invalidentoilet en –douche, wasmachine en wasdroger. Op het midden van het terrein is een toiletgroep met douches, een baby wasplaats, afwasvoorziening, en er zijn gratis gemeenschappelijke koelkasten voor gasten. Het is heerlijk rustig en vooral groen. Wij begrijpen het wel dat Lucinda en Gertjan geen moment spijt hebben gehad van de keus om zich hier definitief te vestigen en een camping te runnen.

 

Gasten vertellen:
De heer De Raat komt juist met zijn Kip Shelter het terrein op gereden. Als er voor de kleine en fijne caravan een goede plek is gevonden vertelt hij: “Ik ben via de Limburgse Krekelberg (zie ons rondje, red.) en Duitsland hier in de Ardennen terecht gekomen. Ik heb Tro Do Way op internet gevonden en dit gebied is prachtig, weet ik uit ervaring, om te wandelen. Mijn hond Max is mee dus wij gaan de Ardennen ontdekken. Mijn buurman komt straks ook aanwaaien, hij is op doorreis. Mijn caravan trekt nog altijd veel bekijks. Ik ben zeer tevreden over de Shelter. Klein maar fijn. Het bed is prima, ik heb een kookhoekje en zelfs vloerverwarming.”

 

Familie Dik uit Purmerend zit zeer relaxt aan het stromende beekje. “Wij zijn Caravannen! lezers. Wij trekken langs veel campings en wij houden zelf ook een database bij. Het rondtrekken met onze Eriba bevalt ons uitstekend, al had ik vroeger nooit een caravan gewild. Nu bevalt de vrijheid en de rust van het kamperen ons juist. Wij maken nu een route via Brabant, Gelderland, de Achterhoek, Limburg en België. Na een paar dagen reizen wij steeds verder. Wij genieten bij Tro Do Way van de rust en de natuur. Het plateau langs het water leent zich uitstekend om lekker wat te drinken en te lezen. Via het leistenen trapje sta je bij onze caravan op een grindplek. In eerste instantie leek de plek ons wat klein, maar toen zagen we dus het ‘terras’ aan het water wat bij de kampeerplaats hoort. Zalig. We genieten!”

Tips in de omgeving

• De brouwerij in Achouffe waar het heerlijke bier La Chouffe wordt gebrouwen. http://www.achouffe.be/nl
• Wildpark ‘Parc du Gibier’ in La Roche is een aanrader voor gezinnen. Het is een mooi dierenpark met speeltuin. http://www.parc-gibier-laroche.be
• De grote buitenspeeltuin Houtopia in Houffalize. http://www.houtopia.be
• Ferme de la Planche in Gouvy met een agrogolf, blotevoetenpad en ezel/ponytochten. http://www.fermedelaplanche.be
• Het Museum van de Tweede Wereldoorlog te Bastogne. http://www.bastogneardennes44.com
• De grotten van Hotton http://www.grottesdehotton.be of de grotten en dierenpark van De grotten van Han http://www.grotte-de-han.be/nl.

 

Kijk ook op: http://www.minicampingcard.eu/camping/tro-do-way/
Dit artikel verscheen in Caravannen 3-2017

Meer informatie: Camping Tro Do Way Rue Tro Do Wé 2 6687 Bertogne België http://www.trodoway.com Meer informatie over de regio: http://www.walloniebelgietoerisme.nl.

 

———————————————————————————


Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: