Spring naar inhoud

Camping Domaine d’Esperbasque, “Ik wil dat iedereen happy is.”

11 juli 2017

Op het terras voor de receptie cq. restaurant is het gezellig druk. Men drinkt een kopje koffie en snoept van het verse brood en hompen kaas. Al snel vangen we op dat het veelal draait om familieleden en vrienden van campingeigenares Marianne Hessels. Wat blijkt: morgen trouwt haar zoon hier op het Domaine! Toch maakt zij op deze zonnige dag in september ruimschoots tijd voor Caravannen! om haar camping te showen. Marianne Hessels is duidelijk een duizendpoot die nooit, maar dan ook nooit stilzit. De familie kocht in 1980 de heuvel en de huizen van het Domaine. Toen nog samen met haar man. Inmiddels runt zij de camping alleen, natuurlijk bijgestaan door diverse lieve medewerkers. “Wij zijn gestart als boerencamping met 7 plaatsen. Een plek voor creatieve vakanties. Ik stond in het begin ook nog op een lokale markt met baby- en kinderkleding en groente en fruit wat hier bij ons groeide. Onze camping groeide ieder jaar en in het Koetshuis en het Maison de Maître maakten we appartementen. Inmiddels heb ik 94 staanplaatsen, 6 appartementen en 5 safaritenten. Dat klinkt misschien groot, maar we hebben 16 hectare. Op de camping ervaart iedereen de rust, het gevoel van vakantie en vrijheid.”

Tekst Marije Smit  I  Foto’s  Peter Muller

 

Maison de Maître
Nu is het een camping, maar ‘vroeger’ was het een landgoed. Dat is nog goed terug te zien aan het Maison de Maître en het Koetshuis. Marianne vertelt: “In de gevel van het Maison de Maître uit 1732 staat gegrift: ‘Pax in hanc domum – Vrede zij in dit huis’. Ik vind dat kloppen, er hangt een fijne sfeer.” Gasten die wel op een camping willen verblijven, maar liever van het heerlijke Franse leven in een appartement genieten, kunnen per week een appartement huren. Zowel het Maison de Maître als het Koetshuis beschikken over diverse volledig ingerichte appartementen. In het voor- en naseizoen is het mogelijk om een kamer of studio te huren, zelfs voor één nacht met mogelijkheid tot halfpension. Ieder appartement heeft unieke meubelen en een eigen keuken en sanitair. Er zijn vier appartementen in het huis, met ieder in de grote tuin een eigen plek met tafel en stoelen. Genieten van een ontbijtje, lunch of diner in ‘je eigen tuin’ in de schaduw van de magnolia’s, palmbomen of moerbeibomen. In het Koetshuis zijn nu twee appartementen, ieder met een eigen keuken en sanitair.

Uitzicht over de heuvels
Een wandeling over de camping levert vele prachtige uitzichten over de heuvels van de voet van de Pyreneeën op. “Onze plaatsen zien er natuurlijk uit en zijn verdeeld over vier velden. Ik zie een tendens van meer caravanners. Zij blijven minder lang dan voorheen en zijn vaak op doorreis. In het hoogseizoen zijn er veel families voor langere tijd. Het voelt voor mij al een groot feest als iedereen bij het restaurant aan de lange tafels buiten gezellig met en bij elkaar zit. Er komen veel Nederlanders (75%), maar ook Engelsen (25%) en Italianen, Fransen en Spanjaarden. Met een tent, caravan, camper of vouwwagen, iedereen is welkom. En mijn uitgangspunt is: ik wil dat iedereen happy is.”

Vier velden
De camping bestaat uit vier velden met ruime kampeerplaatsen. “Deze velden hebben allemaal hun eigen karakter en naam. Alle plaatsen hebben een gemiddelde oppervlakte van 100 m² en beschikken over 6 tot 10 ampère elektriciteit aansluitingen”, vertelt Marianne. Vanuit de receptie lopen wij eerst langs het zwembad waar links aangrenzend het veld met de naam ‘Het Park’ te vindenis. De naam zegt het inderdaad al, dit is een vlak terrein met grote bomen en geschikt voor caravans en grote tenten. Als het ware achter de receptie is ‘De Heuvel’ te vinden. Hier staan uitsluitend tenten. Wij lopen terug naar de entree, waar wij eerst nog een grote overdekte ruimte treffen. “Ik heb voor de jongeren een soort hangplek gemaakt. Als je ze een plekje geeft, heb je ook geen overlast. In de winter is dit overigens de stalling. Er is ook een overdekte ruimte waar paardrijles wordt gegeven en tafeltennistafels staan”, vertelt de eigenares. Oeps, wij zijn vergeten te kijken bij het veld genaamd: ‘De Wijngaard’ (onderdeel van de Heuvel). “Dit is een plateau met drie plaatsen geschikt voor tenten en caravans. Een rustig en zonnig gelegen plek met uniek uitzicht over de vallei naar het zuiden en de Pyreneeën bij helder weer”, verduidelijkt Marianne. Dan is er nog veld ‘De Eik’, met letterlijk een grote eik op het terrein. Hier staan zowel campers, caravans en tenten. ‘De Schapenwei’ is het meest achterste gedeelte van de camping en is geschikt voor tenten en caravans. Dichtbij het bos met uitzicht op de heuvels in het oosten en westen. Nu in het naseizoen staan hier opvallend veel Nederlandse caravanners. Dit is ook de plek waar wij meteen aanspraak hebben.

Genieten
Marianne vertelt honderduit over de oude bomen op het terrein. Van de oude eik op het landgoed tot de olijf- en vijgenbomen en de catalpa. “Ik geniet van die diversiteit aan bomen. En van de diversiteit aan gasten. Het is hier altijd gezellig en dat maakt mij ook gelukkig. Dit is een zalige plek”, besluit zij om niet veel later op haar grasmaaier te springen en in sneltreinvaart nog over een veldje te racen. Klaar voor de bruiloft. En zeker klaar voor komend kampeerseizoen!

Luxe safaritenten
Glamping op de camping is niet meer weg te denken. Aan de buitenzijde van camping d’Esperbasque staan diverse safaritenten te pronken. Alle vijf met een schitterend uitzicht over de omgeving. Iedere safaritent heeft een houten vloer, veranda, twee kamers met heerlijke (echte)bedden met goede matrassen, een keukentje en koelkast, tafel met stoelen en twee relax-stoelen. Marianne: “het keukenblok staat op wielen en kun je desgewenst naar buiten rijden.” Zij showt hoe dat gaat en onze conclusie kan alleen maar zijn “hoe happy kan een mens zijn! Buiten koken met uitzicht over de wijngaard en een paar paarden die toekijken.”

Zoveel te doen
Op de camping is veel te doen; van zwemmen in het zwembad tot racen op de skelters en van trampolinespringen tot tafeltennissen, badmintonnen, voetballen, basketballen, volleyballen. Vergeet ook niet dat de kids in het hooi mogen spelen. Op het terras en in het restaurant is het niet alleen goed genieten van een hapje en een drankje (proef zeker het Clouque bier uit eigen brouwerij) het is er altijd gezellig. Dit is ook the place te bo om te darten of spelletjes te spelen. De camping heeft een boekje laten drukken met de titel ’t Weten Waard en hierin staan alle informatie over Domaine d’Esperbasque, plus handige info over de Pyrénées-Atlantique. De tips om vanuit de camping te doen, zijn talrijk. Zoals raften, kajakken, canyoning, karten, paintballen. Vanaf de camping is het ook niet al te ver naar het strand, van bijvoorbeeld Biarritz, Ondres of Anglet.

Gezellig aan de klets met vier campinggasten:
Wiebe en Catrien Keidel uit Drenthe en Dineke en Henk Hoiting uit Wolvega praten honderduit over de camping en omgeving. Wat is er zo fijn op Domaine d’Esperbasque? “Nu in het naseizoen; de rust. En de gezelligheid! Er mogen in het na- en voorseizoen dan wel niet zo veel mensen staan, het is altijd gezellig en er valt altijd iets te kletsen.”

Wat is er zo fijn op Domaine d’Esperbasque?
“Nu in het naseizoen; de rust. En de gezelligheid! Er mogen in het na- en voorseizoen dan wel niet zo veel mensen staan, het is altijd gezellig en er valt altijd iets te kletsen.”

Sinds wanneer komen jullie op deze camping?
“Het is nu acht jaar geleden dat wij voor het eerst kwamen. Wij komen jaarlijks terug! Ik zeg altijd: Als wij niet bij Domaine d’Esperbasque zijn geweest, hebben we geen vakantie gehad”, aldus het ene stel. Het andere stel vult aan: “Wij komen hier sinds 2002 en we komen steeds terug. Het is hier prachtig. Het uitzicht over het vallei of naar de Pyreneeën is geweldig. Op de camping zelf is het zo gezellig. Wij eten vaak gezamenlijk, met wel vijf of zes nationaliteiten aan tafel. Je maakt hier van alles mee en Marianne is een topvrouw.”

Trekken jullie er vaak op uit?
“Wij gaan geregeld even naar zee. Het strand langs de kust van Les Landes is lang en Ondres is leuk. De branding aan zee is anders, echt hoge golven! Een bezoek aan kuuroord van Salies is trouwens ook een aanrader, inclusief een bezoek aan het zoutmuseum. En, Lourdes… dat is een daguitstapje maar zeker de moeite waard. Het mag dan wel commercieel en druk zijn, een kaars branden en een felsje water tappen heeft iets bijzonders.”

Hoe staat het met de wandelmogelijkheden vanaf de camping?
“Die zijn eindeloos! Er loopt meer dan 5.000 km wandelpaden kriskras door het departement Pyrenées-Atlantiques. Er zijn korte en lange gemarkeerde paden. De natuur is prachtig grillig van vlak terrein tot hellingen. Je kunt hier ook goed fietsen, maar ik ga liever vissen (je kunt er ook zwemmen) in en bij de ‘gaves’. Dat zijn snelstromende rivieren van de Pyreneeën.

Kijk ook op: http://www.minicampingcard.de/camping/domaine-desperbasque/

Camping Domaine d’Esperbasque
Chemin de Lagisquet
FR-64270 Salies-de-Béarn
+33 0559382104
http://www.esperbasque.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen 1-2015

———————————————————————————

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: