Spring naar inhoud

Camping de Montréal in Saint-Germain-les-Belles

7 juli 2017

Tekst Bert Heijnen  I  Foto’s  Rob van de Weide

Gastvrijheid in ‘kapitalen’ geschreven

We rijden over de snelweg A20 tussen Brive-la-Gaillarde en Limoges en nemen afrit 42 en bevinden ons op de grens van drie departementen: de Corrèze, de Dordogne en de Haute-Vienne. Aan het einde van het dorp Saint-Germain-les-Belles aan de rand van een meertje komen we bij Camping de Montréal. Een camping met een uiterst hoog gastvrijheidsgehalte, daarvoor zorgt het eigenaarsechtpaar Hans en Leonie Geurtz. Het verhaal van Hans en Leonie is een verhaal zoals we dat deze dagen vaker horen. Hij succesvol ZZP’er binnen de bouw, maar op een leeftijd aangeland dat hij zich wilde heroriënteren over zijn levensinvulling. Leonie kan daar wel in mee en beiden zagen ze een stap in het avontuurlijke wel zitten. Nieuw Zeeland of plan B: Een camping in Zuid-Frankrijk. Het werd een camping in Saint-Germain-les-Belles.

 

1984
“Wat ons aansprak aan deze camping die dateert uit 1984 was de ligging. Dicht bij de snelweg op de route naar Spanje, aan het einde van het dorp in een zeer natuurlijke en rustige omgeving en vooral ook pal aan het meertje, wat de camping toch extra cachet geeft”, aldus Hans.

Gastvrijheid in het kwadraat
Hans en Leonie Geurtz zijn geknipt voor het beroep van gastheer en gastvrouw. Dat komt volledig tot uiting wanneer twee gasten blijven steken op het verlaten stationnetje in Monnier op zo’n 40 km van de camping. Hans hoeft er geen twee seconden over na te denken om met zijn schoonzoon af te spreken even de auto te nemen en de twee gasten op het verlaten stationnetje op te pikken. En ook als ’s avonds om elf uur een gast uit Engeland arriveert en de keuken al lang en breed is gesloten en Hans en Leonie gezellig met gasten aan de borrel zitten, gaat de pizza-oven aan om voor de man alsnog een maaltijd te bereiden. Dit is opperste gastvrijheid.

De camping
Camping de Montréal is twee hectare groot met in totaal 60 plaatsen, waaronder een aantal glamping plaatsen. Een terrassencamping waarbij bezoekers kunnen kiezen tussen een plaats pal langs het water of op één van de hoger gelegen terrassen. Welke keuze men ook maakt, overal heeft men uitzicht over het water. Hans vertelt dat het meer zowel zwem- als vismogelijkheden biedt, met op de achtergrond de silhouetten van de heuvels die uitnodigen voor een stevige wandeling of fietstocht.

Speelmogelijkheden
De camping zelf biedt ook voldoende vertier, want naast de mogelijkheid om te zwemmen in het meer, of heerlijk zonnen op het zandstrand zijn er speeltoestellen voor de kinderen. Voor de jeugd organiseert men in het hoogseizoen spel- en knutselmiddagen. Verder verzorgt het animatieteam, afhankelijk van de leeftijdsgroepen die er zijn, gezellige filmavonden en sportieve activiteiten. “Onze bezoekers komen voor 1/3 uit Nederland, de andere 2/3 zijn Engelsen en Fransen. In de zomer zijn dat hoofdzakelijk gezinnen met kinderen en in voor- en najaar veel senioren die op doortocht zijn of op de terugweg van een verblijf in Spanje. Het zachte klimaat en het glooiende landschap zijn een extra uitnodiging tot een bezoek, op een camping die het hele jaar is geopend.

Het campingrestaurant
Veel mensen komen ook voor een bezoek aan het restaurant van Hans en Leonie. De gastvrijheid, de gezelligheid, maar zeker ook de heerlijke keuken waar Hans zelf de regie voert. Menu’s in een combinatie van Frans en Nederlands, maar waar ook pizza’s, frites of snacks op de kaart staan. Na een heerlijke maaltijd blijven veel gasten extra lang zitten, want wanneer Hans en Leonie zelf aansluiten en de fles op tafel komt wordt het heel erg gezellig en daalt de nacht al snel over het idyllische landschap. Maar even goed staat Hans de volgende ochtend weer in zijn winkeltje om vanaf acht uur de gasten van brood te voorzien van de bakker in het dorp.

Omgeving
De omgeving biedt meer dan voldoende mogelijkheden voor een gevarieerd vertier. Bijzonder zijn de autospeurtochten met behulp van de GPS. Het heuvelland leent zich voor fiets- en wandeltochten of een ritje te paard. Bezoekers kunnen kennismaken met sportvissen, pedalovaren of vissen op forel, voorn, snoek, karper. Zeker tijdens de zomermaanden worden in de omgeving tal van evenementen georganiseerd, zoals: boeren-, rommel- en brocantmarkten, festivals, dorpsfeesten, maar ook exposities en beurzen. Een van de mooiste dorpjes van Frankrijk ligt in de buurt: de Pompadour, je mag het niet missen.

Bezoekers aan het woord
Marcel en Tineke uit Oosterhout “Je voelt je hier uiterst welkom” “Je voelt je hier echt uiterst welkom”, zeggen Marcel en Tineke uit het Noord-Brabantse Oosterhout. Elk jaar trekken ze er op uit om met de caravan door Frankrijk te toeren. Ditmaal voor het eerst met hun eigen caravan. Jarenlang trokken ze rond met een tent tot deze verruild werd voor een gehuurde caravan. Omdat de caravanvakanties hen erg goed zijn bevallen, kozen ze voor de aanschaf van een eigen Hobby-caravan.

Via de Vendee en de Picardie waren ze in de Dordogne aanbeland. “Wij gaan altijd op de bonnefooi, zonder ergens te reserveren. We baseren onze campingkeuze vooral op de aanwezigheid van water. Zo’n meertje als hier met een zandstrand heeft altijd onze voorkeur. We zijn ook echte fietsers vandaar de Dordogne waar de heuvels niet zo hoog zijn, maar je nog aangenaam kunt fietsen”. “Toen we hier aankwamen waren we gelijk geraakt door de gastvrijheid van Hans en Leonie. Geweldig hoe die met hun gasten omgaan. Dat verdient een dik compliment”, aldus Marcel en Tineke.

Ronald en Anja uit Rockanje
Dat vinden ook Ronald en Anja, uit Rockanje. Ze zijn net aangekomen en hun caravan nog aan het installeren. Ronald en Anja behoren tot de vaste gasten van Camping de Montréal. Sterker nog Hans weet al dat zij altijd opteren voor een plekje langs het meer. “Kijk hier hoe mooi die plek! Prachtig toch dat uitzicht over het meer. Wat je nu ziet is het beeld van overdag. Moet je bij avond komen als de schittering van de avond in al zijn kleuren prachtig danst over het water van het meer. Dan kun je hier echt wegdromen”, reageert Ronald.

Kijk ook op: http://www.minicampingcard.eu/camping/camping-de-montreal/

 

 

———————————————————————————
Camping de Montréal,
Rue du Petit Moulin | 87380 Saint-Germain-les-Belles,
Tel: +33 5 55 71 86 20,
E-mail: info@campingdemontreal.com
http://www.campingdemontreal.com

Dit artikel verscheen in Caravannen 1-2016
———————————————————————————

 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: