Spring naar inhoud

d’ Olde Kamp, van plaggenhut tot camping

27 juni 2017

Een kronkelige weg leidt door het dorp. We zien fietsers in zomerse kledij, wandelaars met kleine rugzakjes. Vakantietijd in Ansen. Even buiten dit dorp – aan de rand van het natuurgebied Dwingelderveld – ligt Camping ‘d Olde Kamp. Drenthe.

Tekst Willem Smalen  I  Foto’s  Jurriaan Huting

Een kleine veertig jaar geleden begon het met een groepsaccommodatie. Nu is het erf van de boerderij ‘d Olde Kamp uitgegroeid tot een camping met ‘Drentse plaggenhutten’ als vakantiehuisjes. Het verhaal van Bert en Elly van Zanten.

Bert: “We wonen sinds 1978 in deze boerderij. In het begin hadden we een groepsaccommodatie in een deel van de boerderij. “In de jaren negentig kwam er door een ruilverkaveling rond de boerderij meer grond vrij. Daar wilden we een recreatieve bestemming aan geven. Na lang nadenken kregen we het idee om vakantiehuisjes te laten bouwen als een plaggenhut. Drentser kon eigenlijk niet. Dat werd een groter succes dan we hadden gedacht. De plek leende zich ook uitstekend om onze recreatie-ideeën uit te breiden. We kregen vergunning voor een camping met tien plaatsen. Zo begon het. Nu is het een camping met veertig plekken. De plaggenhutten zijn nog steeds een succes. Deze zijn een aantal jaren geleden gerenoveerd. Alle huisjes hebben een eigen sanitaire voorziening en vloerverwarming. Dat was in het begin anders. Mensen stellen nu heel andere eisen dan twintig jaar geleden.”

Elly: “Gezinnen met jonge kinderen en senioren is de doelgroep. Dat geldt voor de camping maar ook voor de plaggenhutten. Onze camping ligt direct bij het Dwingelderveld. Een groot natuurgebied met bossen en uitgestrekte heidevelden. Geschikt voor het maken van fietstochten en wandelingen. In de receptie hebben we een veelvoud van folders en plattegronden van de omgeving. De camping bestaat uit dertig ruime privévelden. Deze zijn omzoomd door hagen. Veel privacy dus. Voor groepen is er een groot familieveld.”

Bert:”Op een boerderij horen beesten. Die hebben we hier ook. Geiten, ezels, kippen, ganzen, konijnen. Twee keer per dag worden die gevoerd. Dat doen we vaak samen met kinderen.
Ze vinden dat prachtig. De plaggenhutten verhuren we, als men dat wil, met geiten. Dat klinkt een beetje gek, maar het is echt zo. We hebben een plaggenhut – eigenlijk een keuterboerderijtje – met een geitenverblijf. Een soort deel van een boerderij, maar dan in het klein. Het woonverblijf en het geitenverblijf zijn door middel van een raam gescheiden. Maar je hebt wel het echte ‘boerengevoel’ tijdens je verblijf.”

Elly: “Onze camping is het hele jaar open. Er zijn buiten het zomerseizoen niet veel kampeerders. Alleen de ‘diehards’. De plaggenhutten zijn het hele jaar geliefd. Het zijn er vijf. Je kunt aan de bouw van de vakantiehuisjes de evolutie in bouwstijl zien. Dat gaat van een echte plaggenhut tot aan een keuterboerderijtje.”

Voordat wij ‘d Olde Kamp verlaten, kijken we nog even naar de geiten in de plaggenhut. Een mini-weergave uit een ver verleden.

Gasten vertellen:
Heerlijk niets doen
Twee honden kijken ons trouw aan. Ze heten Elie en Cailou. Hun baas is Marnix Schmidt. Hij is met Lennart en zijn vrouw een week op deze camping. “We doen eigenlijk niet zo veel. Het is een echte luie vakantie. We zijn wel naar het Vogelpark in Ruinen geweest. Een prachtig park waar je op een bijzondere manier vogels in een natuurlijke omgeving kunt bekijken. Deze camping had goede recensies. Die kan ik nu onderschrijven.”

Het veertiende seizoen
Voor het veertiende seizoen zijn Jan en Dorethé Mulder op d’Olde Kamp. “We zochten een camping om een weekje na de vakantie te kamperen. Het werd een vaste stek voor het hele seizoen. Je kunt hier heerlijk fietsen en wandelen. Je loopt hier zo het bos in. Vandaag zijn onze kinderen met de kleinkinderen. Eigenlijk is dit ons tweede huis.”

Kijk ook op: http://www.minicampingcard.eu/camping/dolde-kamp/

d’ Olde Kamp
Dwingelerweg 26 | 7964 KK Ansen
0522 471691
info@plaggenhut.nl | http://www.plaggenhut.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen 2-2017
———————————————————————————

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: