Spring naar inhoud

Schaapskooi Mergelland

28 november 2016

mergelland-19-contrast

De ‘krappe’ romantiek van de schaapsherder

Als Epenaren uit Zuid-Limburg met elkaar in gesprek gaan, versta je er als Hagenaar geen klap meer van haha! Maar mogelijk is dat andersom ook het geval. En verder… zijn deze rasechte Limburgers de vriendelijkheid zelve en ook nog eens heel open en eerlijk over de grote ‘romantiek’ van het schapenhoeden. Over het ideaalbeeld van ‘de schapenherder’ kunnen Elies en Ger plus dochter Janine zelfs heel verstaanbaar een prachtbetoog houden. Sterker nog: ze maken het ook helemaal waar. Precies zoals je zelf in gedachten een beeld schetst van een herder met z’n schaapkes (op ’t droge…) precies zo toont Ger op het eind van onze visite dat beeld. “Maar er is nogal wat nodig om die romantiek in stand te houden”, zo legt een bevlogen echtpaar uit, bij een bakske koffie en een punt kersenvlaai.

mergelland-05

Kijkje aan de kant van de woning.

mergelland-02

Beter kunnen Elies en Ger nauwelijks geportretteerd worden.

mergelland-17

Geweldig scenario en nog echt ook: Ger hoedt zijn schaapjes in de Limburgse heuvelen.

mergelland-01

Schaapsherders maar niet met gesloten ogen voor techniek.

mergelland-10

Kamperen, midden in het open landschap.

Schaapskooi maar ook een camping
We treffen Elies en Ger dan ook niet toevallig allebei compleet tussen de schaapjes aan in een enorme stal op het eind van het terrein. Ze staan de schapen te sorteren op grootte. Elies: “de kudden grotere schapen staan her en der in het landschap, soms met meerdere herders, soms tot wel acht herders. De schapenkuddes tellen zoveel dieren (ca. 3000 schapen/4000 lammeren!) die overnachten telkens ergens anders maar niet hier, dat zouden we niet kunnen bergen.” Ger voegt er, na het uitpikken van een lammetje aan toe: “veel mensen zien wel graag het plaatje van de vrolijke herder en het buitenleven maar beseffen niet dat het keihard werken is dat je niet zomaar even kunt stilzetten. Het houden van schapen heeft ook slechts minimale, praktische toepassingen qua vlees en wol-opbrengsten. Dat is al lang niet meer rendabel dus moet de ‘romantiek’ ergens anders door gevoed worden. Daar komen overheden en provincies in beeld maar zeker ook natuur- en milieuorganisaties.” Eerlijk en open, realistisch ook vooral. Een frisse kijk op wat zo mooi lijkt als je er niets van weet: een schaapskooi beheren en herder zijn betekenen dus ook elke dag van de week en elke dag van het jaar klaar staan voor je dieren en het welzijn van de schaapskooi/kuddes.  Ger: “klinkt gek misschien, we staan nu te praten op een echte, zomerse dag van boven de dertig graden. Een schaap is erop gebouwd om Siberische kou de doorstaan, kan zonder meer overleven in de Schotse hooglanden maar met deze dagen kunnen we alleen in de ochtend uren laten verplaatsen/ grazen in de schaduw.” Als we later met het prachtige border-collie een kleine demonstratie krijgen zie je pas hoeveel werk dat diertje probleemloos verwerkt met zachte commando’s van Ger; het mooie beestje reageert nog sneller dan wanneer je met een afstandsbediening zou werken. “Ze beloont zichzelf met deze taken, ze vindt het heerlijk om samen met mij de zaak in het gareel te houden…” Maar puur praktisch/commercieel gezien zouden de milieuorganisaties/ natuurbeheer/overheden weleens beter mogen beseffen hoeveel werk dit is en hoeveel de romantiek van de schaapsherder nu eigenlijk kost, en dan hebben we het over moeite, inzet, tijd en ja, natuurlijk ook over centjes!”

mergelland-03

Jonge dieren staan nog in de stal, oudere schapen worden gehoed.

mergelland-06

Alies temidden van diverse wolproducten in het winkeltje.

mergelland-07

Streekgebonden artikelen maar natuurlijk ook wol.

mergelland-09

Ook een ruimte voor een cursus, een feestje, een receptie.

De camping dan
Ook de camping bestaat al ruim 20 jaren, zo ergens tussen Epen en Slenaken, een uiterst bosrijke omgeving maar ook met flinke heuvels (elektrisch fietsen lijkt hier uitgevonden!).  Gelegen in het wonderschone Geuldal komen hier wandelend/ fietsend legendarische namen voorbij:  Lenaken, Epen, Mechelen, Gulpen, etc. Maar ook Luik, Maastricht, Hasselt of Aken liggen kort bij. Het geheel van de camping ligt rechts van de schaapskooi gescheiden aan een mooi open veld met prachtlandschap omgeven. Er zijn ca. 25 plaatsen met doorgaans toch meestal Nederlandse gasten.  Je kunt de auto overzichtelijk kwijt aan het begin van het terrein. Een keer per week kunne de gasten aanschuiven aan een driegangenmenu dat meestal niet meer kost dan 15 euro. Bovendien heeft Elies een heel gezellige wolwinkel met allerlei wolproducten! Het seizoen duurt hier van 15 maart tot 1 november. Er zijn prima sanitaire voorzieningen met verwarmde ruimten. Verder een wasmachine beschikbaar, een supermarkt op 1 km, een overdekte wasplaats, stortplaats voor chemisch toilet, Wi-Fi internet beschikbaar en een bushalte voor de deur (bijv. Aken / Maastricht).  Er is 6 en 10 Amp. beschikbaar. Mooist van alles: je komt echt achter het héle verhaal van schapenhoeden en voor kinderen maar ook voor volwassen redacteuren(!) is dat toch iets bijzonders. Ger knipoogt veelbetekenend als hij voor een demonstratie ineens een ander shirt-broek-schoenen plus een groen herdershoedje opheeft… Aha, de schaapsherder lééft zijn romantiek! Bij een tweede knipoog onthult Ger dat ie diep van binnen ook liefhebber is van rallysport en TT motorraces hahaha! Hebben we toch meer gemeen dan we eerst dachten! Hoedje op, hoedje af en namens ons: petje af! Aanrader dit schapenherders avontuur. PM

mergelland-12

Sommige gasten komen hier al tientallen jaren.

mergelland-13

Alle ruimte voor rust….

mergelland-11

Mooie, ruime plaatsen en alles onder handbereik.

mergelland-14

Genieten kan hier ook voor de caravan.

mergelland-18

De schapen komen zelfs rustig naar hem toe!

mergelland-20

mergelland-21

mergelland-22

”deze hond beloont zichzelf, die hoeft geen lekkernijtjes te hebben”

mergelland-23

’je schaapjes op het droge’ krijgt hier nog een aparte dimensie

mergelland-25

Een om elke hoek kijk je in een nieuw schilderij.

mergelland-26

Alsof er geen einde aan het landschap komt….!

mergelland-27

Zo de deur uit en fietsen maar.

mergelland-28

Heerlijk wandelen op je gemakje.

mergelland-29

Voor je het weet loop je al in een ander land.

mergelland-30

Hmm, dit is de streek waar je het allemaal kunt dromen én doen.

———————————————————————————————–

Meer informatie:
Schaapskooi Mergelland
Epen/Eperheide.
Tel. 043-4551650
www.schaapskooimergelland.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen 2-2016

———————————————————————————————–

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: