Spring naar inhoud

Camping De Bosrand

15 december 2015

Proef het boerenleven op camping De Bosrand

De Bosrand 26

Boer Jacob is druk, net als iedere andere boer in Nederland. Maar boer Jacob runt niet alleen zijn melkveehouderij, hij houdt zich ook volop bezig met zijn camping. Bij camping De Bosrand zijn in totaal 60 plaatsen en dat zorgt voor een gezellige bedrijvigheid. Al zal de rustzoeker zeker ook z’n plekje weten te vinden op het terrein.

De Bosrand 01

De Bosrand 06

De Bosrand 08

De Bosrand 11

De Bosrand 12

De Bosrand 14

De Bosrand 15

De Bosrand 17

De Bosrand 18

De Bosrand 21

De Bosrand 22

De Bosrand 28

De zon schijnt, het is hoogseizoen en einde van de dag als wij de auto op het parkeerterrein van De Bosrand zetten. Een gezellige drukte heerst rond de receptie annex boerderijwinkel. Er is zojuist een kalfje geboren en iedereen wil het jonge dier zien. Boer Jacob en zijn vrouw Ellis maken tijd voor ons vrij en samen lopen we een ronde over de camping. Omdat we nu toch in de buurt van het sanitairgebouw staan, starten we hier. Ellis: “Wij hebben een nieuw, verwarmd sanitairgebouw. Op de bovenverdieping is een sauna, fitness en zonnebank. In het voor- en najaar volop in gebruik en heel comfortabel.” Onder het afdak wordt er afgewassen en Ellis wijst op de houten bak waar gasten verse scharreleieren kunnen kopen.

Het bos in
De camping ligt eigenlijk in de ‘achtertuin’ van de karakteristieke boerderij. Sinds de jaren zestig woont de familie Eisses hier en runnen zij het melkveebedrijf. Op het aangrenzende terrein ligt de camping. De naam van de camping zegt het al, het terrein ligt tegen de rand van het bos. Je wandelt hier vanuit de caravan de Drentse natuur in. Boer Jacob: “Wees niet verrast als je tijdens een wandeling of een fietstocht een ree, das of konijn tegenkomt.” Bij de entree van de camping is overigens een klein hertenkampje waar ook kippen en eenden rond wandelen. Leuk om te zien. Op de camping zelf leven nog veel meer dieren, bij de kinderboerderij, zoals ezels en schapen. Jacob Eisses vervolgt zijn verhaal over de aangrenzende natuur. “Liefhebbers van fietsen en wandelen kunnen hier hun hart ophalen, want er zijn diverse mooie wandelroutes en prachtige fietspaden door de Staatsbossen aangelegd. Op een kleine tien minuten wandelen van de camping ligt een prachtige bosven waar gasten heerlijk kunnen zwemmen.” Wij lopen meteen naar deze waterpartij, waar net stoere jongens via een touw het water in slingeren. In de bosmeertje ligt een zandstrandje waar gasten kunnen neerstrijken om te genieten van het vertier in en om het schone water.

Boerenleven op de camping
Terug op de camping rennen er kinderen naar de eigenaar en roepen “Boer Jacob, boer Jacob”. Zij vragen zich af wanneer er met de tractor gereden gaat worden. Jacob weet de kinderen gerust te stellen door te vertellen dat ze dadelijk aan de beurt zijn. Zo te zien heeft hij plezier in zijn ‘functie’ en is niets hem te dol. Ellis legt uit: “Hij houdt er van als kinderen meer willen leren over het boerenleven. Jacob legt ze graag dingen uit of geeft ze klusjes. Dat gaat de hele dag door. Wij geven daarom één van de eerste dagen na aankomst op de camping een rondleiding over de boerderij, waarbij we vertellen wat er allemaal mag en kan. Gasten zijn bijvoorbeeld vaak nieuwsgierig wat er in de grote loods staat. Tijdens de rondleiding laten wij dat zien zodat die behoefte bevredigd is. Kinderen weten dan ook waar ze aan toe zijn en bovenal dat het een werkend boerenbedrijf is waar tractoren rijden waar ze rekening mee moeten houden.” Iedereen die wil, kan komen helpen op de boerderij of gewoon de konijnen komen aaien. Tijdens het verblijf op de camping kunnen gasten van alles doen bijvoorbeeld de koeien ophalen uit de wei en kijken bij het melken, de kalfjes voeren en het verzorgen van de pony’s. Gasten kunnen zelfs het BoerenKnechtDiploma halen door diverse klusjes te doen, zoals de pony borstelen of koeien eten geven, waarna een stempel in het paspoort volgt. Mocht het overigens slechter weer zijn, dan is er altijd de speelschuur.

Glamping
Sinds 2014 zijn er 14 luxe safaritenten en 6 zeer luxe lodgetenten met eigen sanitair op de camping gekomen. Een hit bij veel families. Zo kunnen zij op een luxe ‘glamping’ manier kennismaken met het boerenleven. Begin van het seizoen is bij De Bosrand zelfs het tv-programma Hooi Hooi Helden, van Farmcamps, opgenomen. Aan het eind van het terrein zien wij de tractorbandenklimtoren nog staan, nu een fijne speelplaats voor kinderen. Er zijn ook drie Zweedse stuga’s (blokhutten) op de camping te huur. Als wij over de camping wandelen valt het op dat de staanplaatsen lekker ruim zijn, beschut gelegen tegen de bosrand of juist met een prachtig uitzicht over de Drentse weilanden. De plaatsen zijn verdeeld over meerder velden, met ieder z’n eigen charme. Zo is er ook een veldje waar huifkarren staan. Er zijn verhuurbedrijven waar je de huifkar met paard, voor een week- of weekendtocht, kunt huren. Je trekt er dan met paard en wagen op uit door de Drentse natuur, over bospaden, klinkerweggetjes en door pittoreske dorpjes. Overnachten kan op geadviseerde campings, zoals De Bosrand. Ellis vertelt: “De paarden weten veelal zelf de weg al naar onze camping.” Eenmaal op de camping aangekomen, wordt het paard in de wei gezet en kan men in de huifkar die volledig is ingericht met onder andere matrassen, een kookstel en kookgerei overnachten. Zo te zien geniet iedereen op camping De Bosrand. Jong en oud. Jacob: “Wij zijn er voor iedereen die de sfeer wil proeven van het echte boerenleven en wie gewoon wil genieten van de sfeer, het bos, het meertje en de rust. Dus van zowel de bedrijvigheid, als van de rust.”

En wat zeggen de gasten?
Hans en Alice uit Hengelo komen al járen bij Camping De Bosrand: “Wij blijven hier terugkomen, het is hier zo fijn. Al sinds 1996 zijn wij vaak bij De Bosrand te vinden. Wij mochten zelfs menig jaar als de familie Eisses zelf weg was helpen met de camping runnen. Ik word sindsdien gekscherend Kees Tentharing genoemd. Een leuke bijnaam. Momenteel staan wij op een prachtig plaats op de camping, in de schaduw en met een gezellig uitzicht op de dieren. Wij genieten volop.” Martha en Arnoud en hun tweelingzonen Otte en Teun komen uit het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp: “Wij zijn voor de vijfde keer bij De Bosrand, omdat het hier heerlijk is. Er zijn zelfs twee tenten van Farmcamps naar onze zonen genoemd, dat is toch grappig. De kinderen vermaken zich uitstekend op de camping, met voetballen en zwemmen. Ze doen ook graag klusjes voor boer Jacob. De ene keer gaan ze mee op de tractor en dan weer verschonen ze het konijnenhok. Het is allemaal zo ongedwongen en gezellig op de camping. Trouwens, de omgeving is ook top. Natuurlijk moet je het Hunebedcentrum in Borger zien, maar ook attractieparken als Drouwenerzand, Kabouterland en Verkeerspark Assen liggen dichtbij. De natuur rondom de camping is ook mooi. Er is hier genoeg te zien en te doen.”

Meer informatie:
Camping De Bosrand
Ellertsweg 9
9535 TA Ellertshaar
Tel. 0599 – 28 73 46
www.debosranddrenthe.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen 2-2015

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: