Spring naar inhoud

Camping ZomersBuiten

14 december 2015

Snoepen uit de moestuin van Camping ZomersBuiten

Zomers Buiten 08

De ruimte en het wisselende landschap in Oost-Groningen vallen ons op. Als we camping ZomersBuiten in Oude Pekela op rijden valt er nog veel meer op, namelijk de rust en het vele groen. Groen in zowel de letterlijke als figuurlijke zin van het woord. De eigenaren Els en Jelle de Vries ontvangen ons, met de vrolijke schapendoes Spetter, hartelijk. Net als we vijf minuutjes zitten om meer over deze groene mini-camping te horen, arriveren er gasten en zij worden even vriendelijk en persoonlijk ontvangen met een kop koffie. Een gevoel van thuiskomen op ZomersBuiten.

Zomers Buiten 01

Zomers Buiten 03

Zomers Buiten 04

Zomers Buiten 05

Zomers Buiten 06

Zomers Buiten 07

Zomers Buiten 09

Zomers Buiten 10

Zomers Buiten 16

Zomers Buiten 19

Jelle en Els vertellen over het stuk braakliggend terrein in het hoge Groningen, wat zij eind 2009 kochten. Er volgende een verhuizing uit Brabant en een periode van heel hard werken om de groene camping op te zetten. Zij genieten zichtbaar van de camping én de omgeving. Vol overgave proberen zij het wat negatieve imago – want onbekend maakt onbemind – van de provincie Groningen weg te nemen. Want, alle vooroordelen kunnen zij weerleggen. De omgeving is gevarieerd (van bossen tot terpen), de mensen zijn vriendelijk (sterker nog, hier groet iedereen je nog), er is veel cultuur (waaronder boerderijen in Amsterdamse School stijl) en zó ver is het nou ook weer niet rijden. Enfin, op het stuk grond was al een vergunning voor een camping afgegeven en Jelle is met zijn achtergrond in zowel ‘de groene richting’ als architectuur, plus de eigen ervaringen qua kamperen, gaan ontwerpen. Jelle: “Wij wilden geen vormgeving zoals op veel reguliere campings. Dat bij elkaar naar binnen gluren en pal naast elkaar staan. Ik heb plekken aan een rond veld ontworpen waar het zicht wordt onderbroken, door groen. Op het midden van het veld is een grote zandbak met enkele speeltoestellen. Daar vermaken kinderen zich prima. Bij ons geen voorgebakken vertier. Onze grote uitzondering is de moestuin. Alle gasten en dus ook kinderen mogen hier zelf worteltjes uit de grond trekken, bessen plukken en alle andere groenten en kruiden plukken en proeven.”

Koken uit eigen moestuin
Inmiddels wandelen we over de mini-camping met 40 kampeerplaatsen voor tenten, vouwwagens, caravans en campers, verdeeld over drie velden en een trekkersveldje. Bij de moestuin ruikt het heerlijk naar lavendel en vliegen diverse insecten druk heen en weer. Els toont trots de grote moestuin: “Eten en koken uit eigen moestuin is zo lekker! Daar genieten gasten ook van. Ze mogen gewoon de moestuin in lopen, lekker rondkijken (overal staan bordjes bij met de namen van de planten) en plukken. Ik ben nog van plan om flyers te maken met recepten met ingrediënten uit eigen tuin.” Ondertussen plukt zij Japanse wijnbessen en adviseert om er een handje van tegelijk in je mond te steken. Heerlijk! “Gasten struinen graag door de moestuin en nemen seizoenproducten mee zoals, sperziebonen, aardbeien, frambozen, paksoi etc. Maakt een gast een ovenschotel van de verse producten, dan warm ik deze met plezier op in mijn oven. Heeft een gast nog een kleine boodschap uit het dorp nodig? Dan kunnen zij voor een euro de boodschappenfiets pakken en het even gaan halen.” Kortom, gastvrijheid is voor Els en Jelle vanzelfsprekend. Dat bevestigt een voorbijgangster ook nog eens op een spontane manier. Lachend zegt Reiny uit Bolsward: “Schrijf maar op: ZomersBuiten is de mooiste camping van Nederland! Ik word hier altijd blij. Vooral in de avond word je hier ‘dronken’ van de geur van alle kruiden uit de moestuin. Zalig!”

Hoe groen kun je zijn
Na het letterlijke groen van de moestuin, en niet te vergeten de prachtige grasmat van de camping, komen we bij het ‘andere’ groen. Met heel veel duurzame punten. Denk bijvoorbeeld aan een eigen waterbron om de eco-pluktuin en de boomgaard te besproeien. Maar ook aan het nieuwe en moderne sanitairgebouw. Jelle zegt gekscherend: “Hoe groen kun je zijn? Op onze camping ZomersBuiten willen wij een duurzame bijdrage leveren aan een beter milieu. Op termijn willen we zelfvoorzienend en energieneutraal zijn, maar nu doen we al uitzonderlijk veel. Zoals een ingenieus systeem voor de toiletten om afvalwater te hergebruiken. Iedere douche heeft een waterbesparende douchekop. Overigens komt daar gewoon voldoende water uit en bovendien ontkalken wij iedere twee weken de sproeiers. Zelf vond ik een slecht sproeiende douchekop een groot irritatiepunt tijdens onze kampeervakanties.” Het sanitairgebouw ziet er overigens prima en schoon uit, met onder andere een ruime familiedouche en de aanwezigheid van wasmachine, wasdroger, centrifuge en magnetron. Maar ook vloerverwarming… het is dus mogelijk om ook tijdens koudere dagen te komen (winter)kamperen.

Voor jong en oud
ZomersBuiten is voor jong en oud een fijne camping en niemand hoeft zich hier te vervelen. Kinderen kunnen eitjes zoeken bij de kippen, meehelpen met voeren van de Ouessantschaapjes met hun lammetjes en twee Shetlandponyveulens. Er is naast de camping een speelbos waar hout gesprokkeld kan worden voor een kampvuurtje, hutten gebouwd en eindeloos kan worden gespeeld. Els vertelt nog over de bouw van de eigen woning waar twee Bed & Breakfast kamers te vinden zijn. “Kamers in de stijl van de Groningse historie. De strokarton kamer met gestanste dozen aan de muur en de scheepvaart kamer met een wand vol zeekaarten. Een mooie aanvulling op het prachtige kampeerterrein.

En wat zeggen de gasten?
Carla van Vliet uit het midden Nederland is voor de derde keer op ZomersBuiten te vinden: “Dit is zo’n perfecte camping, het ontbreekt ons aan niets. Ruimte, rust maar ook van alles te doen. Ik ben hier nu met mijn dochter Joanie, zoon Ben en kleinzoon Vince. Zij vermaken zich uitstekend bij de zandbak. Vanuit mijn luie stoel heb ik zicht op het speelveld en dat is fijn. We snoepen volop uit de moestuin. De bramen en wortels zijn favoriet. Heerlijk! De echte snoeppot wordt amper gebruikt.” Joanie vertelt dat zij het leuk vindt om de pony’s te verzorgen. De heer Veldhuis uit Twente: “Wij keken wat rond in de omgeving, op zoek naar een andere camping. Bij ZomersBuiten werden zij zo hartelijk welkom geheten dat wij met de caravan hier een mooie plek hebben uitgezocht. Het veld is open, maar toch begroeid zodat we niet telkens bij andere mensen ‘binnen’ kijken. De omgeving is ook zo mooi. Wij fietsen graag en er valt hier veel te ontdekken. Oost-Groningen is mooi. Wij vinden het ook fijn dat de camping wifi heeft. Niet op iedere plaats is goed ontvangst, maar bij de receptie doet de wifi het prima. Ik vind het toch fijn om contact met de familie te houden.”

Meer informatie:
Camping ZomersBuiten
De Akkers 12
9665 MZ Oude Pekela
mobiel: 06 – 11 64 05 85
www.campingzomersbuiten.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen 4-2014

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: