Spring naar inhoud

Het grote mysterie van Camping Wakan Tanka

11 december 2015

Wakan 08

Camping Wakan Tanka ligt in de Dordogne, midden in de natuur. Slechts een totempaal langs de weg verraadt dat even verderop een rustige camping met Nederlandse eigenaren te vinden is. Midden op de camping, op het speelveld, staan ook totempalen maar het is zeker niet zo dat je op een ‘indianencamping’ terecht komt. Niets mysterieus aan. Hoewel ‘groot mysterie’ wel de letterlijke vertaling van Wakan Tanka is. Via een prachtige route door het bos, waarbij we een schitterend meer passeren (en de fotograaf natuurlijk eerst wat foto’s maakt) zien we opeens een totempaal. Kijk, we zijn in de buurt van de camping! Niet veel later zien we aan de linkerkant de receptie, de woning van de eigenaren Ans en Ries Loohuizen en het vakantiehuis/appartement.

Wakan 01

Wakan 02

Wakan 06

Wakan 12

Wakan 14

Wakan 16

Wakan 21

Wakan 24

Wakan 26

Dierenboerderijtje
De vrolijke Bo (cocker spaniel) komt blaffend naar ons toe. Een warm welkom zo midden in de rustige natuur van dit nationale park. Ons bezoek is in het naseizoen. De zon verwarmt de aarde nog aangenaam, maar de drukkere tijden voor de campings in de Dordogne zijn voorbij. Voor ons genoeg tijd en plek om de reportage te maken, en de gasten op de camping te spreken. Zo ontmoeten we Janneke en Martin Robijn uit Zuid-Limburg die nu voor de derde keer op Wakan Tanka verblijven. Dit keer 8 weken aansluitend. Inmiddels zijn zij bevriend met de eigenaren en houden zij als vrijwilliger een oogje in het zeil en verrichten hand- en spandiensten. Vandaar dat Martin het initiatief neemt om met ons over de camping te wandelen. Janneke loopt mee naar het dierenboerderijtje om de kippen en cavia’s eten te geven. Zij vertelt lachend: “Ik ben ze wat vet aan het mesten voor de winter. In de zomermaanden helpen de kinderen op de camping mij graag bij het voeren. Eerst waren het tien cavia’s, wij dachten vrouwtje. Maar opeens waren het er dertig. Gezellig hoor. Alle cavia’s hebben een naam.” We lopen verder naar het speelveld waar deze zomer de totempaal van een kleurtje is voorzien. Martin: “De totempaal is prachtig beschilderd door gasten op de camping. Overigens is deze totempaal ook gezaagd door gasten, geïnspireerd door de totempaal bij de entree.”

Boogschieten
De staanplaatsen zijn groot, dat valt meteen op. In de zomermaanden zijn de 40 standplaatsen vol, maar nu genieten vooral ouderen en gezinnen met jonge kinderen van de camping. Martin weet uit ervaring dat de leukere plekken voor caravans op het veld zijn. “Rust en privacy vind ik belangrijk” In het hoogseizoen staan de gezinnen vaak rondom het speelveld. “Het is dan wel een kleine, groene camping, maar er worden veel activiteiten georganiseerd. Dagelijks is er een uurtje kinderanimatie, georganiseerd door een animatieteam. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Zo kunnen kinderen een blijvende herinnering meenemen in de vorm van een indianenjurkje, dromenvanger of pijl en boog. Over pijl en bogen gesproken… er is aan de rand van de camping een boogschietterrein.” Wij lopen er heen, door het hogere gras. Martin legt uit dat er bewust is gekozen om hier het gras hoger en wilder te laten groeien. Hier zijn ook regelmatig wilde zwijnen, konijnen en hertjes te spotten. Op het veld worden onder begeleiding en strikte controle boogschietlessen gegeven aan kinderen boven de acht jaar. Voor jongere kids is er een speelgoedboog. Martin vervolgt: “In het hoogseizoen is er voor kinderen, en dus gezinnen, veel te doen. Om een uur of 19 wordt er vaak nog iets georganiseerd als voorlezen, dansen of marshmallows roosteren boven de grote vuurpot. Dit vuur wordt meerdere malen per week aangestoken bij de snackbar/bar/terras de ‘Wakki-Takki Saloon’. Het is hier mogelijk om op het gezellige terras een hapje en een drankje te gebruiken of mee te doen aan de camping-barbecue. Eigenares Ans maakt (tegen zeer redelijke prijzen) heerlijk eten om bij de eigen plek te nuttigen of op het terras. Haar kip met friet is mysterieus lekker.”

Zwemmen
Ondertussen zijn wij op het onderste gedeelte van de camping, waar Janneke zich weer bij ons voegt en vertelt: “In heb begin van de vakantie heb ik telkens zere kuiten door het hoogteverschil.” Het sanitairgebouw is bijvoorbeeld ook gelegen op het onderste gedeelte. Een ruim en groot opgezet sanitairgebouw met veel afwaspunten, een uitstortpunt voor het chemisch toilet, 8 toiletten 3 urinoirs, 6 kabines met wastafels met warm en koud stromend water, 1 moeder/kind ruimte met bad en aankleedkussen, 7 zeer ruime douches, een familiedouche en 1 douche/toiletruimte voor mindervaliden. Janneke: “Er staat ook een wasmachine waar je tegen een kleine vergoeding je was kunt draaien.” De camping is ruim opgezet en het sfeertje van de indianen komt hier en daar terug. Dat is leuk, maar het is duidelijk geen themacamping. Eigenares Ans verduidelijkt: “Wij lopen hier niet met een veer op het hoofd rond.” Het draait meer om de sfeer van de natuur. Die natuur rondom de camping is ook heerlijk. Denk aan het zwemmeer. Gast Martin is daar regelmatig te vinden. “De camping heeft geen zwembad. Dat kan gasten afschrikken, maar ik begrijp heel goed dat de eigenaren een bewuste keus hebben gemaakt om dat niet te doen. Het meer ligt op slechts 1 kilometer afstand. Hier kun je zwemmen binnen de uitgezette boeien, er is een zandstrand en een kiosk waar je eten en drinken kunt kopen (en bij de picknicktafels kunt nuttigen). Ook zijn er toiletten en douches aanwezig en kunnen kinderen spelen in de speeltuin, pingpongtafel en beachvolleybal”.

Glamping
Ook gasten zonder eigen kampeeruitrusting kunnen met een gerust hart naar Camping Wakan Tanka komen. Wij nemen een kijkje bij de houten tipi’s. Eigenares Ans heeft zich inmiddels bij ons aangesloten en toont trots deze ‘indianentent’. “Voorheen hadden wij stoffen tipi`s, maar die voldeden niet meer. De vraag naar glamping-achtige accommodaties was er wel, dus besloten Ries en ik om tipi’s van hout te bouwen (Ries bouwt alles op de camping zelf). De nieuwe tipi’s zijn in doorsnede 7,5 meter lang en doordat er een vide in zit met twee á drie slaapplaatsen is de bruikbare ruimte groot en biedt plaats aan 4 tot 5 personen. De houten tipi is een gezellige accommodatie (met ramen) geworden waar gasten zelf kunnen koken en ook de ruimte rondom de tipi`s is groot en per plek wel zo`n 250 m2.” Wij sluiten ons bezoek af met een drankje op het terras en genieten van de mysterieuze en prettige rust.

Eigenaren Ans en Ries Loohuizen aan het woord
Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?
Ries: “Op een bepaalde leeftijd heb je bijna allemaal wel een moment dat je de balans van je leven opmaakt en dat je weet dat je niet uit het leven haalt wat erin zou kunnen zitten. Voor ons vieren was dat de reden om het roer om te gooien en onze familie, vrienden, banen en huizen gedag te zeggen en te emigreren naar Frankrijk. Dat moment hadden wij in 1998! Wij zochten een mooie plek voor een camping en kwamen op deze locatie van 10 hectare terecht. Ondanks al het onkruid lopen we een rondje om het meer. Met zicht op het huis aan het meer wordt de beslissing genomen. DIT gaat de locatie worden waar we de camping gaan beginnen. Op 10 augustus 1998 laten we Nederland als thuisland achter ons en maken we een nieuwe start in St. Saud.”

Wat betekent Wakan Tanka?
Ans: “Letterlijk betekent Wakan Tanka ‘groot mysterie’. Het komt uit de Lakota taal van de indianen. Wij hebben een meer dan gemiddelde interesse voor indianen. In het bijzonder de manier waarop zij tegen het leven en de natuur aankijken. Toen wij in 1998 Nederland verlieten om onze droom in Frankrijk waar te maken was dat voor ons een mysterie. Deze plek was voor ons een groot mysterie en zo is de naam ontstaan. Vanaf het begin voelden wij de verbondenheid met de natuur en plek. Wij leven hier met respect voor de natuur en het voelt hier voor ons als thuis komen. Het mooie is, dat ik dat ook regelmatig van campinggasten terug hoor. Gasten voelen zich bij ons thuis en komen terug voor de volgende vakantie.”

Wat maakt jullie camping ‘net even anders’?
“De locatie in de natuur. Het kleinschalige. Het zwemmeer. De saamhorigheid van de gezinnen op de camping (in het hoogseizoen). De rust en ruimte. Alles bij elkaar maakt Wakan Tanka tot een unieke plek die net even anders is.”
Contactgegevens: Camping Wakan Tanka La Bucherie, FR-24470 Saint-Saud-Lacoussière +33(0)676805316 http://www.wakantanka.nl

 

Dit artikel verscheen in Caravannen 1-2015

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: