Spring naar inhoud

Camping La Plaine

11 december 2015

Plaine 15

“Dit is dé camping waar wij zelf graag willen kamperen”

Onze route door het zuidwesten van Frankrijk is prachtig. De natuur is wonderschoon en we rijden via vlaktes en behoorlijke bergen van camping naar camping. Dan raak je soms even kwijt in welk departement je bent. Dat is bij aankomst op camping La Plaine, schitterend gelegen in een vallei, meteen opgelost. Eigenaar Ruud Roozendaal: “Jullie zijn in de Lot vallei, in de Aveyron (regio Midi-Pyrenées). De camping bevindt zich tussen Conques en Figeac.” Bij de bar komt de vrolijke Beau al kwispelend een aai over zijn bol halen, terwijl eigenares Leida Vaandering voor ons een kop koffie inschenkt. Een letterlijk warm welkom, want ook de zon straalt nu begin september volop aan de blauwe hemel. Aan een tafeltje in het restaurant, met uitzicht op het terras en de speeltuin vertelt Ruud kort de historie: “Wij hadden in Nederland een kantoorbaan maar sinds 1982 kriebelde het wel al om een camping over te nemen. Destijds leek dat te lukken met een Duitse camping, maar dit liep anders. In juni 2012 kregen wij wél de kans op een prachtige camping van een Nederlands stel over te nemen en binnen de kortste keren zaten wij hier op Camping La Plaine. Dit is dé camping waar wij zelf graag willen kamperen.” Dat blijkt overigens ook als wij even later over de lang gerekte camping lopen. Leida wijst plekje 25 aan. “Op deze plek zou ik graag zelf kamperen. Het is een ruime plek in het groen met een weidse uitzicht over de rivier de Lot. Zalig rustig. Deze plek is ook altijd als eerste bezet.”

Plaine 02_lichter

Plaine 03

Plaine 04

Plaine 05

Plaine 08

Plaine 10

Plaine 11

Plaine 12

Plaine 13

Plaine 22

 

 

Direct aan de Lot
De camping wordt zo natuurlijk mogelijk gehouden. Ruud: “We laten bewust bloemen groeien tussen de kampeerplaatsen. Ik maai het gras natuurlijk zodat iedere plek keurig is, maar wij laten de natuur ook z’n gang gaan. Gasten kunnen bij ons aan het water kamperen. Ik zeg wel: Je slaat bij ons de haring niet ín het water (dankzij het landweggetje tussen de rivier en de camping), maar je kijkt prachtig uit over de Lot. Wij hebben 25 plekken direct aan het water. Gasten willen graag iets van de Lot zien, want er komen veel dieren langs de rivier – van herten tot zwijnen en van bevers tot roofvogels. Ik moet dus wel regelmatig wat snoeien om een mooi uitzicht te houden.” De directe ligging aan het water is zo’n pluspunt waarvoor veel gasten terugkomen naar La Plaine. Je kunt er zwemmen en vissen op forel. Ook loopt er een mooi wandelpad direct langs het water.

Familiecamping
In het laagseizoen is het zalig rustig en the place to be voor de rustzoeker en natuurliefhebber. “Wij organiseren in het voor- en naseizoen fietsvakanties voor groepen.” In het hoogseizoen is La Plaine en familiecamping en is 90% van de gasten Nederlands. Leida: “In de zomervakantie worden er voor kinderen activiteiten georganiseerd, zoals knutselen en spelletjes. Families vermaken zich ook bij het zwembad of tennisbaan.” Opvallend zijn de ruime plaatsen van zeker 90 m2, iets wat veel gasten waarderen.

Safaritenten
Camping La Plaine verhuurt De Waard tenten voor gezinnen. Handig als je van snel en eenvoudig inpakken houdt, want in de tent is al veel aanwezig, zoals matrassen, stoelen, tafel, koelbox, gasfornuis, pannen etc. Kwestie van kleding, handdoek en slaapzak meenemen. Op de camping staan ook vier luxe safaritenten met privé sanitair. Ruud showt de kabine waar voor iedere safaritent een eigen wc en douche in te vinden is. De safaritenten zelf zijn van alle gemakken voorzien en op de veranda staat zelfs een skotelbraai en hangmat. Op en top glamping en te huur via Tentensuite.nl.

Wat vinden de gasten?

Jannie en Herman Kolthof uit Noord-Holland zijn echte repeaters op camping La Plaine. Wat is er zo fijn aan camping la Plaine?
“Wij komen hier vaker, meestal in het voor- en naseizoen. Nu zijn we bijvoorbeeld op doorreis naar Spanje.

Wat er zo fijn is?
De rust! De relaxte sfeer. Het is hier stressloos. Wij genieten van de natuur.”

Wat doen jullie zoal?
“Je kunt van alles doen in de omgeving. Wij wisselen het ‘niets doen’ op de camping af met bezoekjes aan kastelen en markten. Wij genieten erg van de dieren – vooral vogels – in de buurt en langs het water. Die roofvogels hoor je soms krijsen. Dan weet je dat je echt midden in de natuur bent. Wij slapen op camping La Plaine uitstekend, die rust met kabbelend water op de achtergrond is zalig. Iets minder leuk aan de vele vogels rondom de camping is de vogelpoep op de auto”, vertelt Herman lachend. Het enige vandaag op zijn ‘to do lijst’ is de vogelpoepjes van dak van de auto wassen.

Hoe lang blijven jullie op de camping?
“Wij blijven tot we er genoeg van hebben. En dat kan weken duren”, legt Jannie uit. “Later in de week komen er nog kennissen langs.”

Wat is jullie tip?
“Breng zeker een bezoek aan de bedevaartsplaats Conques. Rijd helemaal omhoog naar het bovenste parkeerterrein en bekijk dit oude dorp vanaf boven. Magisch! De omgeving rondom de camping is prachtig. Ieder autoritje levert weer mooie uitzichten op. Wij gaan graag naar Grand Vabre, een plaatsje in de buurt. Op het pleintje is een restaurant waar je zalig kunt eten, en de ezeltjes tot vlak aan het terras komen. Zo gezellig.”

Missen jullie nog iets?
“De familie. Helaas kunnen we bij onze caravan niet Facetimen omdat de Wifi hier niet beschikbaar is. Bij de bar en het terras is wel gratis Wifi, dus daar zitten we regelmatig. Dat is ook gezellig hoor! Wij genieten volop van de gastvrijheid van Ruud en Leida.”

“We komen volgend jaar weer terug”
Reacties in een gastenboek zijn vaak veelzeggend. Deze van Irene, Ed en Siebe is veelzeggend: “Wij hebben in juni 2014 met onze tent bijna 3 weken gekampeerd op de camping La Plaine van Ruud en Leida. Genoten: van de warme ontvangst, van de mooie camping, heel natuurlijk aangelegd, met veel mooie bomen, heesters en bloemen. Genoten van de meer dan prachtige plek aan de rivier de Lot, volop zon én schaduw, van het mooie uitzicht, van het kabbelen van de rivier, van de zang van de nachtegalen, van de ree met haar jongen, de zilverreigers, genoten van de mooie kanotocht, de ijsvogel. Van de verkoeling van de Lot én het zwembad op de camping. En van het verse brood, ‘s morgens af te halen aan de bar, en niet te vergeten de lekkere rozijnenbroodjes! Van de mooie wandelingen en fietstochten, de goed uitgepijlde routes, en de tips van Ruud en Leida daarbij. De mooie dorpjes, de markten, het heerlijke restaurant in de buurt van de camping. Van de gemoedelijke, goede sfeer op de camping, de vriendelijkheid en behulpzaamheid van Ruud en Leida. Ook onze hond Siebe heeft een heerlijke vakantie gehad, fijn zijn eigen vlees te koop op de camping, verder was hij regelmatig te vinden in de rivier die hem heerlijk verkoeling gaf. Kortom: een geweldige vakantie en we hebben nog lang niet alles gezien, dus we komen volgend jaar weer terug op La Plaine.

Contactgegevens:
Camping la Plain
FR-12300 Saint Parthem
+33(0)565640524
www.camping-laplaine.com

Dit artikel verscheen in Caravannen 1-2015

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: