Spring naar inhoud

Minicamping Warnstee, energieke camping zonder energiekosten

27 november 2014

Warnstee 03

Klein maar actief, dapper en heel gezellig. Simone, Evert Rozendaal met hun drie kinderen zetten er al jaren de gezamenlijke schouders onder. Getuige de volle bak met ruim 30 equipes doet het echtpaar Rozendaal ergens iets helemaal goed en dat is uiteraard ook precies wat wij tijdens de bescheiden rondgang over deze mini-VeKaBo camping te horen krijgen. Eén echtpaar verklapt: “wij staan hier volgens plan twee weken maar we gaan er nog een week bijsmokkelen; het is hier echt geweldig!”
Dat wil iedereen wel horen die een campinkje draait maar… niets gaat vanzelf. Simone en Evert deden het helemaal zelf en hebben nog een paar leuke verrassingen in petto, met name op het gebied van groene energievoorziening! Beetje high tech dus maar hier is nog veel meer ‘écht leven’ te vinden, kijk maar mee!

Warnstee 06

Warnstee 08

Warnstee 09

Warnstee 11

Warnstee 15

Warnstee 17

Warnstee 18

Warnstee 20

Warnstee 24

Meer informatie

Minicamping Warnstee,
Wichmond.
Tel. 0575-441654 of 06-21650426 of via
internet: http://www.warnstee.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen 2-2014
———————————————————————————

Het hele artikel

Varkentjes geruild voor kampeerders
Evert zit niet om een praatje verlegen. Hij vertelt met enthousiasme over de loop der dingen op boerderij Warn-Stee. “Die naam is ontstaan uit het feit dat we hier op twee grenzen zitten, Warnsveld en Steenderen. Dit plekje heet Wichmond en het ligt in de gemeente Bronckhorst. Al sinds 1988 heb ik iets met varkensteelt gedaan maar sinds de uitbraak van varkenspest in 1998 hebben wij van de overheid een soort opgelegde keuze gekregen, die erop neer kwam dat we toen uiteindelijk gekozen hebben voor een gedeeltelijk inkomen uit een mini-camping. Voor mij en Simone is het voor het grootste deel echter een soort hobby. Ik doe veel zelf, ik ben van beroep elektricien en heb bijvoorbeeld ook de recreatiezaal zelf gerealiseerd. Momenteel heb ik een parttime baan bij Auping, van de bedden en matrassen! Maar samen steken we natuurlijk vrijwel alle vrije tijd in de camping om het de gasten zo gezellig mogelijk te maken. We organiseren daarom verschillende activiteiten: zo hebben we zeer regelmatig: klootschieten bijvoorbeeld!” Dit woord is tegen een onbekende met het fenomeen vrijwel onmogelijk uit te spreken zonder in de lach te schieten. Simone gaat verder: “toch vinden de gasten dit erg leuk: het is bovendien een groepsactiviteit waarbij we een bepaald parcours afleggen met een soort bal met loden proppen erin. Soms moet er ook iemand met de ‘klotenkrabber’ aan de slag…” Pffffff, hier zal heel wat afgelachen worden maar er gebeurt nog veel meer leuks: de jeu de boules competitie en die baan is vanwege het sociale karakter nu eens niet weggemoffeld maar midden op het terreintje geplaatst. Evert: “geloof me, dit trekt in mum van tijd onbekenden tot elkaar en dat heeft een weldadige uitwerking op het geheel!” Simone vult aan: “dan gaan we nog regelmatig met de Jan Plezier op stap, dit is een boerenkar, soort open huifkar die getrokken wordt door twee zwarte Friese paarden en onderweg stoppen we ergens om wat te drinken. Dit wordt erg gewaardeerd door jong en oud!” Zo kunnen ongeveer 16 mensen door 2 pk vooruit getrokken worden.

Kookfeestjes
Ook op culinair gebied staat Simone haar mannetje: soms zelfs eens in de twee weken is er een ‘Hutselpan”, een soort buffet/barbeque combi met superwok in het midden van de gezellige recreatiezaal waar minimaal 16 deelnemers moeten zijn maar waar het toch vaker bij 30 personen gelimiteerd wordt! Dan zijn er nog de routines die erg op prijs gesteld worden: paasbrunch en natuurlijk de pinksterbrunch. Liefst zouden de gasten alles combineren, Hutselpan met paasbrunch en pinksterbrunch erbij… Zonder gekheid: voor deze activiteiten komen gasten speciaal terug of blijven zelfs langer…

Het houdt niet op bij mini camping Warnstee met haar maxi-programma, want afgezien van de 30 plaatsen voor de toercaravans zijn er ook drie bed and breakfast kamers in de boerderij, er loopt een heus shetlandpony veulentje naast de camping, er is een speeltuintje, een trampoline, en oh ja, er is ook nog een frituuruurtje op zijn tijd…. prachtig stel deze actieve en sympathieke eigenaars, niets is hen te dol.

Energie troefkaarten
Maar zo actief als de eigenaars zelf zijn, zo passief is hun energiebehoefte. De grote klapper van Warnstee hebben wij namelijk tot het laatst bewaard: vanuit Everts elektricien-achtergrond zijn op deze milieubewuste camping (al  tweemaal benoemd tot beste VeKaBo camping Gld./Utr.) zijn ruwweg drie energiebesparende technieken toegepast. Evert trekt onmiddellijk allerlei paperassen en informatiebulletins tevoorschijn maar wij willen het zien en aanraken, beleven! Dus worden wij meegenomen op een energie-zuinige-tour op Warnstee. Eerst is er de ‘gewone’ zonneboiler/collector, een aantal donkere waterbuizen in een transparante bak die op een zonnig dak geheel gratis heet water maakt uit een gewone, koude invoer. Dan is er een flinke plak aan photo-voltaïsche cellen, 60 maal 105 Watt per stuk, die elektriciteit maken uit licht en dat evt. zelfs terug leveren aan het elektriciteitsbedrijf. En dan is er een redelijk grote onbekende maar Evert loopt ermee weg: “De HEAT-PIPES, een soort dubbele neon-buis met een kop die heel heet wordt door omzetting van licht, dus niet zozeer uit hoge daktemperatuur. Die kop is omsloten door glycol (grof gezegd antivries) en dat gaat in een super geïsoleerd opslagvat een warmtewisseling aan met het leidingnet. Uiteindelijk draait heel Warnstee inclusief alle douches, twee gebouwen en nog wat toepassingen geheel kosteloos, energieneutraal! Ik begrijp nog altijd niet dat de Heat Pipes nog zo onbekend zijn in energieland!” Maar als iemand trots kan kijken is Evert het wel. Het heeft hem dan ook veel werk gekost en de voldoening is nog veel groter. Uiteindelijk heeft Warnstee zich van het gasnet kunnen afsluiten, zij zijn zelfvoorzienend.
Zelfvoorzienend zijn deze actieve beheerders in elk geval ook v.w.b. het bezoek van hun geliefde gasten inclusief evt. kleine kinderen maar al is dat hun lust en hun leven: een camping beheren blijft altijd energie kósten!

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: