Spring naar inhoud

Camping Rosenboom, recreëren in een levend landschap

27 november 2014

Rosenb (3)

Lange rechte sloten omsluiten uitgestrekte weiden. Langs de wegen staan monumentale boerderijen. Sommige zijn eeuwen oud. Boerderij Rosenboom bestond al in 1561, zo staat op het bord bij de ingang van de gelijknamige camping in Benschop. Een bijzondere plek in de Lopikerwaard.

 

Rosenb (1)

Rosenb (3) Rosenb (4) Rosenb (6) Rosenb (9) Rosenb (11) Rosenb (21)

Rosenb (22)

Rosenb (24)
Meer informatie

Camping Rosenboom
Benedeneind 283a
3405 CJ Benschop
0348-451692
06-18032051
marjolein@recreatielandschaprosenboom.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen 1-2014
———————————————————————————
Het hele artikel

Het grind knarst onder onze schoenen als we het erf oplopen van Camping Rosenboom. Een bruggetje geeft toegang tot het terras van de recreatiezaal. “Het ziet er allemaal nog nieuw uit”, zeggen we tegen Marjolein Rosenboom. “Dat klopt, dit gebouw is nog geen drie jaar oud. We hebben het ‘Gasterij de Toren’ genoemd. Naar de uitzichttoren die hier op het terrein staat. Die toren staat er al jaren. Boven heb je een prachtig uitzicht over de Lopikerwaard.”

We zien een grote schuur bij de boerderij staan. Is het nog een boerenbedrijf?
“We hebben ruim tachtig melkkoeien en jongvee. De boerderij is heel oud. Het is zelfs de oudste, nog werkende boerderij in Nederland. Naast het werk op de boerderij vond ik het leuk om een camping te beginnen. Ik kom uit de Betuwe. Daar hadden we ook een camping bij huis.  Dat heb ik altijd mooi werk gevonden. Het is een bijzondere camping geworden. We hebben verschillende kleine schiereilandjes aangelegd als kampeerplekken. Elk schiereilandje heeft twee ruime plaatsen. We zitten tenslotte in een waterrijk gebied, dan mag je dat ook wel een accent geven.”

Levend landschap
Kees Rosenboom, de schoonvader van Marjolein,  komt erbij zitten. “Die uitzichttoren is een eyecatcher geworden. Het is een oude zendertoren die we hier hebben neergezet. De Lopikerwaard is een prachtig gebied om te wandelen. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet. Bloemen, weidevogels. Je kunt de natuur van dichtbij meemaken. We zijn een natuurvriendelijk boerenbedrijf. In de zomer gaan de koeien de wei in. Dat lijkt misschien logisch, maar dat gebeurt over het algemeen steeds minder. Koeien horen bij ons landschap.” Marjolein: “We verhuren kano’s en fluisterboten. Daarmee kun je leuke tochten door de polder maken. De reacties van de camping-gasten zijn altijd positief. Ze ervaren het kamperen als recreëren in een levend landschap.”

Weids uitzicht over weiden
De toren is twintig meter hoog. Langzaam betreed ik de trappen. Het geluid van metaal klinkt bij elke trede. Boven voel ik de wind door mijn haren. Hier heb ik mooi zicht op de camping. Ik kan van bovenaf de eilandjes goed herkennen. De horizon is oneindig, lijkt het hier. Het is helder weer met goed zicht. In het zuiden zie ik Lopik liggen. De bebouwing meer naar het westen moet Schoonhoven zijn. Wanneer ik mij omdraai, is daar IJsselstein. Beneden een groepje kanovaarders. Waarschijnlijk komen ze terug van een tocht door de polder. Op één van de eilandjes zetten gasten, die net zijn aangekomen, hun caravan op de plek. Verderop worden koeien uit de weide geloodst en naar de stal gebracht. Een boeiend schouwspel zo van boven. Ik denk dat ik hier nog even blijf.

———————————————————————————

Fietstochten

Jan en Nelly Massuger komen net terug van een fietstocht..”Wij hebben een heerlijke fietstocht gemaakt door de polder langs de Lek naar Schoonhoven. We fietsen elke dag. Het is de eerste keer dat we hier zijn.” Jan: “Ik kom in dit gebied regelmatig met de motor. Nu kan ik het met de fiets verkennen. Een mooi gebied. Vanaf je kampeerplek heb je een weids uitzicht.”

———————————————————————————

 

 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: