Spring naar inhoud

Natuurkampeerterrein Zanderdennen Kootwijk is er voor de echte natuurliefhebber

30 december 2011

“Dit is pure luxe”, zegt een van de kampeerders van het Natuurkampeerterrein Zanderdennen in Kootwijk. De opmerking lijkt tegenstrijdig, want faciliteiten en materialistische luxe is er nauwelijks. De opmerking geeft de natuurlijke luxe van deze omgeving weer, waar men terug gaat naar de basis. Terug naar de natuur. Kamperen in het ongerepte. Speciaal voor mensen die niet op hedendaagse luxe uit zijn.

zanderdennen

Zoals Marco en Karin uit Nijkerk. Ze wilden aanvankelijk wildkamperen. Maar besloten uiteindelijk te kiezen voor een weekendje anderdennen, waar het wildkamperen toch dicht wordt benaderd. Met dit verschil, dat men wordt ingepakt door de natuur. Maar wel de luxe geniet van moderne goed onderhouden sanitaire voorzieningen, In een hoekje van het gebied hebben ze hun knusse plekje gevonden. Wat de sanitaire voorzieningen betreft zegt Marco: “Deze kunnen absoluut wedijveren met die van veel andere parken. Daar heeft Staatsbosbeheer, eigenaar van het terrein, wel degelijk zijn best op gedaan.” Als we beheerder Bernard Harmsen van Staatsbosbeheer spreken zegt die: “Liefst 92 procent van ons areaal aan bosgebieden is opengesteld voor bezoekers, die we een scala aan mogelijkheden bieden om natuuractiviteiten
en recreatie te beoefenen. Om te voorkomen dat deze recreatie ten koste gaat van de vaak kwetsbare natuur,
is 8 procent niet of niet altijd toegankelijk voor bezoekers.”

Gevarieerd aanbod
Staatsbosbeheer, eigenaar van 14 van dergelijke terreinen in Nederland, kijkt per gebied welke vormen van recreatie daar passen. Bernard Harmsen: “In onze recreatievisie houden wij rekening met de verschillende behoeften van de bezoekers. Zo zijn er fiets-, wandel- en ruiterroutes, GPS-routes, nordic walkingroutes, rolstoelpaden en speciale kinderroutes. In de bezoekerscentra kan men zich daar uitgebreid over informeren. Wij zien natuureducatie als een belangrijke taak”, zegt Harmsen: “Kinderen komen steeds minder in de natuur. Ze weten ook steeds minder van het leven buiten en van de planten en de dieren. Om die reden zien wij de natuureducatie als een belangrijke taak. Want de kinderen zijn de natuurbeschermers van morgen. Minstens zo belangrijk is het spelen in de natuur. Want beweging, sport en spel in de frisse lucht dragen bij aan een lichamelijke en geestelijke gezondheid.”

Kootwijk
Natuurkampeerterrein Zanderdennen ligt in boswachterij Kootwijk. Een gebied waar men de Veluwe ontdekt, zoals deze vroeger was. Met bosgebieden, brede lanen met oude beuken, reeën en edelherten. Om Zanderdennen te bereiken rijdt men over slingerende wegen en bospaden om plotseling de oprit van het kampeerterrein te bereiken. Voorbij de oude dienstwoning van Staatsbosbeheer komt men bij een parkeerplaats, waar men zijn auto achterlaat. Vervolgens kiest men zelf zijn plekje op het beschutte terrein van de Zanderdennen. Het kampeerterrein is speels van opzet. Géén rijtje of vast afgebakende percelen, maar een rondlopend pad, waar men een plek kiest in de verschillende inhammen. Wanneer men tussen de dennenbomen door kijkt, ziet men iets verder het prachtige – en voor kinderen zeer aantrekkelijke – stuifzandgebied. Aan faciliteiten is er een informatie kiosk, met de ijzeren katheter, waar men onder de bovenklep inschrijfformulieren aantreft en een gleuf om de betaling in te deponeren. Ondanks dat er dagelijks toezicht is, vertrouwt men heel erg op de eerlijkheid van haar bezoekers. Zodat ze aan het einde van hun bezoek het formulier invullen en de betaling doen.

Verrassend beeld
Als we tijdens een regenbui over de natuurcamping Zanderdennen lopen, lijkt het terrein helemaal uitgestorven. Ondanks de aanwezigheid van een tiental caravans en tenten is het er muisstil en schuilt iedereen in caravan en tent. Maar als even later de zon haar glimlach door de wolken dringt, dan gaan deuren open en worden tenten open geritst. Zanderdennen komt tot leven en al snel zitten de mensen in hun stoelen voor de caravan te genieten van de vogels, de dieren en de paradijselijke omgeving.

Vrijheid
Als we op koffiebezoek gaan bij een van de gasten vertellen zij: “Wij zijn al op verschillende terreinen geweest. Van Texel tot Vaals. Maar het bevalt enorm. Dit is zo bijzonder. De vrijheid die je geniet. Hier sta je met beide voeten in de natuur. Hier heerst absolute rust, geen schreeuwende kinderen, geen discotheken of cafe’s, maar pure rust in een idyllische natuur. Deze manier van recreëren sluit je eerst in je hart alvorens er aan te beginnen.”

Vogelzand
Zanderdennen ligt in het bosgebied Vogelzand, vlakbij de Kootwijkerzand. Het Kootwijkerzand is een van de grootste stuifzandgebied van Europa. Het natuurreservaat is 700 hectare groot en ligt op het westelijk deel van de Veluwe, binnen de veel grotere boswachterij Kootwijk (ca 3600 ha) bij Kootwijk. Noordelijker ligt het Harskampse Zand, naar het oosten het dorp Radio Kootwijk. Om het zand in beweging te houden, moeten regelmatig beheersmaatregelen worden genomen, omdat anders door mosvorming het zand wordt vastgelegd. Dit is een gevolg van het neerslaan van stikstof uit de lucht. Algen, mossen, korstmossen en hogere planten kunnen zo extra hard groeien in het van nature arme zand. Kenmerkend voor het Kootwijkerzand zijn de grillig gevormde vliegdennen.

Gegevens:
Aantal plaatsen: 25.
Honden toegestaan: ja.
Open: 1 april t/m 31 oktober.
Toegankelijk voor: caravans, tenten, campers, honden.
Voorzieningen: warme douches, stortplaats voor chemisch toilet; toegankelijk voor minder validen.

zanderdennen

INFORMATIE:
Natuurkampeerterrein Zanderdennen,
Noorderheideweg 5,
3775 KC Kootwijk,
Beheerder: Bernard Harmsen,
Tel: 055.527.29.13.
Mob.tel: 06.512.06.915.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: