Spring naar inhoud

Het natuurlijke karakter van kampeerterrein Harskamperdennen in Kootwijk

28 december 2011

De tekst is van een grote eenvoud. Toch schalt het lied dit jaar al 50 jaar over de Veluwe en ver daar buiten. Het typeert de saamhorigheid, waarmee de gasten telkens weer terugkomen naar Kampeerterrein Harskamperdennen in Kootwijk. Wie het park en de eigenaren Ypie Hollema en Barend van der Veen heeft ontmoet weet waarom. Harskamperdennen vermeldt het aanwijsbordje langs de N310, nabij Kootwijk. Via een lommerrijke weg bereiken we, midden in de bosrijke omgeving, de parkeerplaats. De omgeving is nog in volle rust deze zaterdagochtend. Ons oog valt op de kraam bij de entree met een lange rij wachtende mensen. Campinggasten die zich te goed willen doen aan verse broodjes. De bakker uit het dorp is weer op bezoek.

harskamperdennen

Het park
Wanneer we met Barend van der Veen 
een rondwandeling maken over het terrein, wijst hij op de verschillende velden, waardoor het kampeerterrein nergens 
massaliteit uitstraalt. In totaal zijn er 300 percelen, die verscholen liggen tussen de bomen en zich uitstrekken over de 16 hectare bosgebied, waarvan 11 hectare kampeerplaatsen. Begroeide dijken en groenstroken verdelen het terrein in kleinere besloten veldjes. Afgescheiden liggen de trekkers- en hondenveldjes. De knusheid wordt extra bewaakt door de hoge schietwallen, uit de Tweede Wereldoorlog toen het nog militairoefenterrein was. Uit die tijd dateren ook de kogelvangers, in de hoge zandwal. De kogels verdwenen, het zand vormt een natuurlijke afbakening. De glooiingen in het terrein ontstonden vanuit de zandverstuivingen uit de tijd dat het nog een grote zandvlakte was en het bos nog aangeplant moest worden. De Harskamperdennen ligt binnen een (grofwild)raster en gaat op in de omringende natuur. Géén tuintjes met coniferen, maar grove dennen van meer dan 150 jaar oud. De percelen zijn royaal en sommige zelfs solitair, sommige gasten komen al jaren op hun favoriete plekje . Zoals de familie Jilissen. Vader en moeder Jilissen komen hier al sinds de zeventiger jaren. Nu zijn ze er met drie generaties. Zonen en dochters en hun kinderen genieten intens van de rust. “Waarom zou je naar het buitenland gaan, als je hier de rijke natuur voor handen hebt?’, vraagt Walter zich hard op af. “Wanneer je de wildroosters oversteekt, moet je ogen en oren open houden. Voor je het weet springt een wildzwijn voor je fiets. We komen hier, omdat het zo bijzonder is. Omdat je met je voeten in de echte natuur staat. Recreëren in dit gebied is ontdekken hoe onweerstaanbaar mooi kamperen te midden van de natuur kan zijn”, aldus Jilissen.

Eigen park
Barend was aanvankelijk beheerder bij Staatsbosbeheer. Toen hij samen met zijn vrouw de kans kreeg het kampeerterrein over te nemen, aarzelden zij geen moment. Ze zijn er nu tien jaar, waarvan 5 jaar als eigenaar. Al die tijd hielden ze het karakter van het park in tact om er geen bombastische commerciële uiting van te maken . “Wij zijn te gast in het bos. Het bos was er eerder dan wij. Dan moet je daar ook netjes mee omgaan”, is de visie van Barend. Een visie die je terugziet bij de gasten. “Als de rust over het bos valt, valt ook de rust over het terrein. ’s Avonds om elf uur is het hier volledig stil. Wij houden de natuur in tact. Het enige dat is toegevoegd zijn moderne sanitairvoorzieningen, waterspeelplaats en binnenspeelplaats.” Om voor de gasten de kennis van de natuur te versterken werd een insectentuin ingericht voor bijen, wespen en andere dieren die daar wonen in boomstronken, zandheuvel en tussen pannenscherven.

Andere accommodaties
Naast de caravanvelden is er een natuurterreingedeelte voor tentkampeerders. Er is een groepsterrein en zelfs een knus familieveld met barbecueplaats. Naast een trekkershut beschikt de Harskamperdennen over twee safaritenten, welke te huur worden aangeboden. Twee compleet ingerichte tenten, voorzien van elektra en volledig ingericht met meubels gemaakt van steigerhout. Verder is alle apparatuur, zoals kooktoestel en koelkast aanwezig. Er is een apart slaapgedeelte met hemelbed en twee extra slaapplekken voor de kinderen. De tenten staan op een houten vlonder met een royale veranda en stralen iets uit van de sfeer van kamperen in Afrika. De tenten zijn geschikt voor 4 tot 5 personen. Jolanda Visser en Nathalie de Ruiter, zijn samen met de kroost, de eerste huurders van deze tenten. Hun reacties zijn zeer enthousiast. “Je neemt je eigen kleren mee. De rest is er allemaal. De sfeer in de tenten is geweldig. Wij zijn zeer enthousiast”. Nu al blijkt er veel belangstelling voor het huren van de twee safaritenten.
harskamperdennen

Natuur rondom Harskamperdennen
Harskamperdennen ligt voor Nederlandse begrippen op een unieke locatie. Op loopafstand van het Kootwijker Zand en Radio Kootwijk, met z’n karakteristieke zendgebouw. Tijdens de meivakantie en in juli en augustus zijn er speciale natuurexcursies, zoals een volle maanwandeling, sporen speuren, kabouterpad, etc. In de buurt ligt Radio Kootwijk, een prachtig voorbeeld hoe cultuur en natuur in elkaar opgaan. De ‘Kathedraal’, de ‘Sfinx’ of gewoon Gebouw A, zoals het door KPN werd genoemd, zijn de moeite van het bezoeken waard.

Vogelliefhebbers
Vogelliefhebbers kunnen op de Harskamperdennen hun hart ophalen. Ze zien er vogels als de raaf of de nachtzwaluw! De raaf vliegt dagelijks over het kampeerterrein en heeft een behoorlijke populatie in de omringende bossen. Tijdens de zomer is vlakbij het terrein de nachtzwaluw te zien en te horen! En als ‘s avonds het kampvuur is ontstoken, klinkt over het kampeerterrein het Harskamperlied ten teken van saamhorigheid en het uitdragen van het intense vakantiegevoel zoals dat ook in eigen land kan.

harskamperdennen

Gegevens:
Aantal percelen: 300,
Grondoppervlakte: 16 hectare bosgebied, waarvan 11 in gebruik als kampeerterrein.
Openingstijden: het terrein is open van april tot november.
Gasten kunnen in de winter alleen terecht door het boeken van een winterarrangement.
Extra’s: Het park beschikt over een caravanstalling voor mensen die langere tijd geen gebruik maken van hun caravan. Ze hoeven hem dan niet te gaan verslepen.
Certificaat: Het terrein beschikt over Green Key milieucertificaat

Advertenties
One Comment
  1. 10 november 2013 11:59

    Ge-wel-dige camping!!!

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: