Skip to content

Camping De Zwaan, Herwijnen: De charme van het pure recreëren

24 december 2010

Schitterend uitzicht over de Waal.

Camping De Zwaan in Herwijnen is een wel heel bijzondere camping. In de ‘boomgaard’ van de Pim en Anja van der Meijden is plaats voor ongeveer 25 caravans op niet afgebakende percelen. Gelegen beneden aan de dijk, pal langs de Waal, waar de grote vrachtschepen voorbij varen op weg naar Rotterdam. De 84-jarige Kees van Wijk, die er nog bijna dagelijks recreëert, stond mee aan de basis van deze camping. Al 41 jaar lang (in 2009) koestert hij deze stek, die een groot deel van zijn leven vulde.

Kees van Wijk is een beetje initiatiefnemer van De Zwaan.

Het is 41 jaar  geleden (in 2009) dat Kees van Wijk, samen zijn vrouw Willy en zijn vrienden Jan en Nel Vermeulen, vanuit Gorkum met de caravan over de Waaldijk richting Herwijnen reden en daar links van de weg, beneden aan de dijk een cafeetje zagen. Links keken ze naar een molen en rechts de prachtige uiterwaarden van de Waal. Aan de overkant de groene velden en de pittoreske dorpjes. In die omgeving zochten ze naar een idyllische plek om te kamperen. Maar een camping was er niet. Wel een boomgaard waar onder de bomen plek was hun caravan. Ze vroegen de eigenaar toestemming om er enkele dagen te mogen staan. “Wat zoek je hier? Hier is niets”, was het antwoord van de caféhouder. Maar Kees van Wijk had de charmes van deze locatie wel degelijk goed ingeschat, zo pal langs de Waal. De caféhouder gaf toestemming en wat later Camping De Zwaan werd, was geboren.

Zus en schoonzus snuiven de sfeer op van camping De Zwaan.

Boomgaard De paar dagen bevielen Kees en zijn vriend zo goed, dat ze de vraag om een standplaats de daaropvolgende jaren herhaalden. Tot meerdere mensen dit paradijselijk plekje ontdekten en de contouren van een camping steeds meer zichtbaar werden. Zo ontstond 41 jaar (in 2009) geleden Camping De Zwaan, achter een cafeetje, dat na de overname van de camping door Pim en Anja van der Meijden, vanwege zijn vervallen staat werd afgebroken en plaats maakte voor een riante woning, waarachter nu een goed geoutilleerde en zeer geliefde camping ligt, die plaats biedt aan ongeveer 25 caravans.

Zelfs de koeien komen hier tot rust.

40 Jaar Vorig jaar was er groot feest op de camping. Een feest dat zelfs de landelijke dagbladen haalde omdat Kees van Wijk en zijn vrouw Willy, die inmiddels is overleden, liefst 40 jaar lang deze plek koesteren. Van heinde en verre kwamen de recreanten van De Zwaan naar de receptie om Kees van Wijk en zijn vrouw te feliciteren. “Herwijnen is mijn halve leven’’ zegt de krasse 84-er. Hier geniet ik van het pure recreëren. Geen tuintjes, geen zwembad, maar daarvoor heeft men de Waal als super alternatief, die tevens dient als royale visvijver. Zoals de Waal ook het centrale thema is rond veel fiets- en wandeltochten. Verder is deze streek bezaaid met pittoreske dorpjes en rijk aan landelijke charme.

De familie Harshagen genietend in het water van de Waal

De charme van de camping De Zwaan is de ligging pal aan het water. Men kan er heerlijk zonnen en lezen, om tussendoor verkoeling te zoeken in het water. Verder ook de knusheid van de kleine camping. Het enige dat hier wel eens roet in het recreëren dreigt te werpen is een hoge waterstand. De kampeerders vertellen verhalen over evacuaties, soms zelfs in de maand augustus. Al zijn die de laatste jaren uitgebleven. Eigenaresse Anja: “We hebben heel veel vaste bezoekers, die elk jaar weer terugkeren. Mensen die hier komen voor de rust. Maar het zijn vooral de prachtige uiterwaarden van de Waal die ze naar hier brengt.” De camping wordt gekenmerkt door een familiaire sfeer, waarbij sommigen voldoende hebben aan een goed boek en daarmee neerstrijken langs de boorden van de Waal, om nauwelijks op te zien als de vogels over het water scheren of de grote transportschepen de einder zoeken. Informatie: Camping De Zwaan, Waaldijk 56, 4171  BC Herwijnen, Tel: 0418.58.23.54. E-mail: vdmei87@hetnet.nl

Advertenties
4 reacties
 1. g. oudshoorn permalink
  23 maart 2012 11:47

  leuke site, je krijgt zin om te gaan, maar ik mis de prijzen (voor caravanners in het voorseizoen). Ook zonder contact op te nemen wil ik me graag kunnen orienteren.

 2. H. Smeenk permalink
  28 maart 2012 16:37

  Leuk stukje maar alleen wat gedateerd (2010) en het is jammer dat deze camping geen eigen site heeft. Het vermelde e-mailadres in het stukje is niet correct, dit moet zijn: vdmei87@hetnet.nl. Jammer dat dit allemaal zo is en het geeft een amateuristische indruk. Mogelijk is dit ook de bedoeling en blijft het een rustige camping?
  Wie het weet mag het zeggen!

Trackbacks

 1. Camping de Zwaan. - UITTIPS van Nederland
 2. Camping De Zwaan, Herwijnen - Eropuit – Datisgezellig

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: